Gelukkig heb ik totaal geen agressieve kinderen. Het hele concept van schieten met pistooltjes en met elkaar vechten lijkt aan ze voorbij te zijn gegaan. Toch vind ik het wel belangrijk dat ze – ook zonder gelijk in een gevecht te duiken – hun mannetje staan. Een cursus zelfverdediging lijkt me wel wat. Zo gaan we op een woensdagmiddag een les Kids Defence volgen. Ik ben benieuwd.

Je mannetje staan, is natuurlijk heel iets anders dan gelijk iemand op zijn gezicht meppen. De lessen ‘Kids Defence’ zijn dan ook niet bedacht om kinderen met elkaar te laten vechten. Het gaat er vooral om hoe je je staande houdt in de maatschappij. Door het aanleren van een aantal basis principes waaronder martial arts, boksen, verdedigingstechnieken en zelfs yoga krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Daarnaast is het natuurlijk heel gezond om een uurtje te sporten en al je spieren te bewegen.

kids-defence-boksen-sporten-zelfverdediging-love4momz

Sparren en ontdekken

De lessen duren een uur en in dat uur krijgen kinderen oefeningen hoe je iemand overmeestert in geval van aanval. Uiteindelijk leren ze met deze oefeningen vooral om voor zichzelf op te komen. Je zelf neer te zetten en te voelen waar je kracht ligt. Door met vreemde kinderen 1 op 1 te sparren ontdekken ze wat ze leuk vinden en wat ze allemaal durven.

Na drie lessen zie ik mijn oudste zoon helemaal opbloeien. Hij die moeite heeft met contact maken en aanrakingen van vreemden, bloeit in de klas helemaal op. Hij leert een partner te kiezen uit een groep kinderen die hij niet kent. Hij durft op ze af te stappen en met ze te oefenen. Na drie weken zie ik hem zelfs lachend en in gesprek met een nieuw ‘vriendje’ de trap afkomen.

kids-defence-boksen-sporten-zelfverdediging-love4momz

Kids Defence is als dansen

Vol enthousiasme trekt hij ’s avonds na het eten zijn bokshandschoenen aan om te laten zien wat hij heeft geleerd. Bij het terug ‘slaan’ worden we gelijk gecorrigeerd op houding en techniek. Het gaat hem niet om het gevecht, maar om de regels die hij heeft geleerd. Daar ontleent hij de kracht uit. “Het is als dansen mam, dat moet je ook stap voor stap leren. Maar als je het eenmaal kan, kun je met iedereen de sterren van de hemel dansen”. En een blauwe bokshandschoen wordt mijn kant op gegooid. “Probeer maar eens”.

kids-defence-boksen-sporten-zelfverdediging-love4momz

Voordelen van zelfverdediging voor kinderen

 1. Ze leren omgaan in een groep
 2. Ze krijgen technieken en regels waar ze zich aan moeten houden
 3. Ze leren beheerst om te gaan met agressie en geweld
 4. Ze worden in hun kracht gezet door het leren kennen van hun lichaam
 5. Ze krijgen zelfvertrouwen door 1 op 1 te oefenen met techniek
 6. Ze krijgen communicatie vaardigheden “ Je moet met je tegenstander praten
 7. Ze zijn in beweging
Author

7 Comments

 1. Leuk geschreven 🙂 Ik deed vroeger zelf ook gevechtssport, het is idd veel meer dan alleen maar vechten.

 2. Ik vind het mooi als het werkt. Maar mijn ervaring is dat dit soort cursussen vaak vooral helpt in de cursus, en niet generaliseert naar het dagelijks leven.

 3. Ik vind dit ook nuttig, ook omdat ik weet dat er aandacht is voor wanneer wel en wanneer dit niet kan.
  Laat de kinderen bewust omgaan met gevechtssport.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: