Al 18 jaar was het een doorn in mijn oog: de hal! En dan vooral de tegelvloer in de hal. Lelijke grijs gespikkelde tegels in donkergrijs cement. Waarom knap je dat niet op, hoor ik je denken. Maar in een oud huis heb je altijd wat te klussen en andere kamers hadden onze prioriteit … de hal werd een ondergeschoven kindje. Tot afgelopen week. 

Hoewel we wonen in een klein huis uit de jaren 20, beschikken we over een enorme lange hal. Bij gemis aan achterdeur, komt alle visite altijd door deze hal. Een doorn in mijn oog en dat komt vooral door de heel lelijke tegelvloer die de vorige bewoners hebben uitgekozen: grijs gespikkeld met een grijze voegen ‘brrrr’.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Steeds vaker ergerde ik me groen en geel aan de tegelvloer. Tijd om eindelijk eens een bezem door de hal te halen en de vloer onder handen te nemen. Dacht ik eerder aan laminaat, zeil en zelfs vloerbedekking. Uiteindelijk kies ik ervoor om de tegels te schilderen. Ik wil namelijk heel graag een zwart-witte tegelvloer … dat moet met een kwast en goede verf toch ook te realiseren zijn?

Meer DIY projecten van Love4Momz vind je hier

Na me grondig geïnformeerd te hebben, want de vloer moet wel mooi blijven,  kies ik voor beton vloertegel verf van Sencys. Deze verf is slijtvast en kan zware belasting hebben. Wel handig, want er gaan dagelijks een groot aantal voeten over de tegelvloer (met en zonder schoenen).

Wat heb je nodig voor het verven van een tegelvloer?

  • Verfroller
  • Kwast
  • Schuurpapier
  • Ammoniak
  • Betonverf – ik kies voor Betonverf – zijdeglans wit en zwart van Sencys

Stap 1 | Voorbereiding

Zorg allereerst dat je tegels schoon en vet vrij zijn. Anders krijg je problemen met de hechting van de verf. Door een goede voorbereiding zorg je voor extra lang plezier van het uiteindelijke resultaat. Hoewel ik normaal van het: ‘grote stappen, snel thuis’ ben, is dat zeker met een vloer verven niet verstandig. Aan het licht opschuren, stofzuigen, dweilen en afnemen met ammoniak dan maar!

Stap 2 | Schilderen dag 1

Om goed uit te komen met de zwart-witte vlakken, tel ik de tegels uit en verdeel de vlakken voordat ik ga  schilderen. Zo weet je zeker dat je aan het eind nog steeds ‘om-en-om’ aan het schilderen bent. Ik begin met wit. Ik gebruik hiervoor een verfroller voor de grote vlakken (om strepen te voorkomen) en een kwast voor de kleine hoekjes waar je moeilijk bij kan.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Tip 1: schilder eerst de ene kleur en laat het zo drogen. Hiermee voorkom je dat je over een net geschilderde vloer moet lopen. Ook heb je zo nooit het probleem dat je jezelf ‘vast schildert’. 

Tip 2: begin in de avond met schilderen (als kinderen op bed liggen) om in alle rust te kunnen schilderen en het langste aantal uren te pakken om de vloer in alle rust te laten drogen.

Stap 3 | Schilderen dag 2

’s Ochtends is het spannendste: heeft de verf gepakt? Is de vloer al een beetje droog? Het ziet er goed uit en ik kan ’s avonds beginnen aan de tweede laag. Nog steeds in het wit, want het is wel zo verstandig om de tegels eerst perfect af te leveren, voordat je er over heen gaat lopen. Geen zwart dus.

Ook vandaag gaan we beginnen met opnieuw de vloer te reinigen. Even stofzuigen en dweilen om alle vuil te verwijderen die door het ‘lopen’ is ontstaan. Dan is het opnieuw de tegels in de witte verf zetten. Ook nu met een verfroller en kwast. Ook neem ik de voegen mee en verf deze wit met een kwast. De voegen verf ik allemaal in een keer om verschil in kleur te voorkomen.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Stap 4 | Schilderen dag 3

Ook nu heeft de vloer een hele nacht kunnen drogen. Door een raam open te laten en het warme weer buiten, is de vloer al aardig goed droog. ’s Middags tape ik de vloer op de voegen af zodat er straks geen zwarte verf in de voegen loopt. Het is nog best een klusje want de tegels zijn niet allemaal even recht.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Vandaag is (na het stofzuigen en dweilen) de zwarte verf aan de beurt. Omdat deze kleur iets dikker en we spetteren willen voorkomen, besluit ik de tegels met een kwast te verven om hem daarna na te rollen met de verfroller. Hierdoor vermijd je strepen, maar kan je wel voorzichtig de randjes schilderen zonder over de witte tegels te ‘rollen’.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Tip: tape de tegels die zwart moeten worden één voor één af zodat je voorkomt dat er verf in de voegen loopt.

Stap 5 | Schilderen dag 4

De zwarte verf blijkt iets langer nodig te hebben dan de witte verf. De volgende ochtend zijn de zwarte tegels dan ook nog plakkerig. Gelukkig kunnen we op de witte tegels lopen. Maar het is wel nodig om de tegels ’s avonds licht op te schuren om stofjes en haartjes te verwijderen. Stofzuigen gaat prima, waarna de tweede laag zwarte verf op de tegels gaat.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Dit herhaal ik nog een dag aangezien de zwarte verf minder snel helemaal zwart is. Na drie lagen is het een mooi egale vloer geworden. Voor de zekerheid laat ik de verf twee uurtjes drogen voor de afplak-tape te verwijderen. Dit om te voorkomen dat de zwarte verf alsnog doorloopt in de witte voegen. Maar ik verwijder het wel redelijk snel, omdat ik ook de voegen niet willen beschadigen door de witte verf er vanaf te trekken. Nu kan je alle puntjes op de i zetten door hoekjes, beschadigingen en randjes bij te werken.

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Stap 6 | Het resultaat

Zie hier het uiteindelijke resultaat

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

zelf maken, diy, tegelvloer, verven, love4momz, vloertegelverf

Author

2 Comments

  1. Hoezo staat die boekenkast op elke foto vol en beladen op het verfwerk?

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: