Zaanse Schans – stap terug in de tijd

Nog nooit was ik er geweest: de Zaanse Schans. Een stukje ouderwets Nederland waar je je even in de tijd van 1850 waant. Het heeft me gegrepen. Als Groninger dacht ik wel te weten wat het Nederlandse platteland inhield. Niet dus! Na het zien van de groene huisjes met de witte dakranden en de draaiende molenwieken begrijp ik opeens waarom er busladingen toeristen de Zaanse Schans op gespuugd worden.

Op vakantie ga ik het liefst cultuur snuiven. Geen strandvakantie voor mij, maar het ontdekken van geschiedenis, cultuur en architectuur is voor mij het ultieme vakantiegevoel. Je onderdompelen in de cultuur van andere landen en volkeren vind ik geweldig. Of het nu Zweden, Frankrijk, Italië, Schotland of Duitsland is … van een land moet je meer willen weten dan alleen de stranden, attractieparken of zwembaden.

Zo zat ik aan manlief enthousiast allemaal buitenlandse bijzondere plekjes te promoten toen hij voorzichtig opperde of ik dan alles van Nederland wel had gezien. “Tuurlijk”, blufte ik terug. Uit de Groningse klei getrokken wist ik toch zeker meer van het platte Nederland met zijn weilanden, de koeien, Waddenzee en boerderijen dan hij als stedeling. “Dan ben je zeker ook wel op de Zaanse Schans geweest”, vroeg hij om mij vervolgens stil te zien worden. “Nee”, moest ik schoorvoetend toegeven. Op de Zaanse Schans was ik nog nooit geweest. Het schaamrood steeg me langzaam naar de kaken.

zaanse schans love4momz uittip eropuit

De Zaanse Schans in al haar glorie

De volgende ochtend vroeg besluiten we dan ook op pad te gaan naar de molens en huisjes op de Zaanse Schans. Was ik eerst sceptisch wat ik hier zou zien wat ik nog niet kende. Bij aankomst laat ik dit scepticisme snel varen. Ik sta letterlijk met mijn voeten in vroeger. Met het uit de auto stappen, stapte ik zo het jaar 1850 binnen. De toeristen voor lief nemend, laat ik de omgeving op me inwerken: uitgestrekte weilanden waar acht nog werkende molens het landschap nog steeds bepalen. Omgeven door kleine groen geschilderde houten huisjes met hun opvallende witte kozijnen. Het is een volledig dorp, met een restaurant, winkeltjes, molens, musea en bewoonde huizen. Dit overtreft alle openlucht musea waar je bij binnenkomst weet: ’s avonds sluiten hier de deuren.

zaanse schans love4momz uittip eropuit

zaanse schans love4momz uittip eropuit

Wandelen in het verleden

Naast dat de omgeving gewoon fotografisch mooi is, kan je op de Zaanse Schans ook echt iets leren over Nederland in de gouden eeuw onder de rook van Amsterdam. We lopen van de kleine Tinkoepel – waar je kan zien hoe het tin gieten in zijn werk gaat – naar de eerste Albert Heijn van Nederland. Dit kleine kruidenierswinkeltje is nog steeds in bedrijf en hier kan je producten van weleer kopen. Zo komen we via een klein bruggetje aan bij de diverse molens. Sommige zijn te bezoeken en hebben een museum waar uitgelegd wordt waar de molens voor dienen. Met hun uitgesproken namen staan ze trots in het Nederlandse landschap. Zo is daar De Huisman – de kruidenmolen, De Gekroonde Poelenburg, Het Jonge Schaap en Het klaverblad – alle drie zaagmolens, De Kat – de verfmolen, oliemolens De Zoeker, De Os en De Bonte Hen. Het is een wonderlijk gezicht om deze molens van dichtbij in bedrijf te zien. De groene verf glanzend in de zon, met hun voeten langs de drassige oever van de Schans.

zaanse schans love4momz uittip eropuit
Draaiende molens op een rijtje vanuit de kruidenmolen De Huisman
Het kruidenierswinkeltje van Albert Heijn
zaanse schans love4momz uittip eropuit
Doorkijkje op de Zaanse Schans bij de zaagmolen

zaanse schans love4momz uittip eropuit

Workshops, musea en je ogen uitkijken

Naast dat je de molens kan bekijken, zijn er ook genoeg winkeltjes uit de tijd van weleer. Vooral de klompenmakerij en de kaasboerderij van Henri Willig vind ik een bezoekje meer dan waard. Wist jij dat er in het hout van de klompen zoveel water zit dat ze eerst 3 dagen moeten drogen voordat je ze voor de eerste keer aandoet? De workshop wordt met zoveel enthousiasme gegeven dat je serieus gaat nadenken om op klompen te gaan lopen.

Verder vind je er veel authentieke souvenirshops waar je weer verrast wordt door kleine musea als de Zeepziederij waar je handgemaakte zeep in heel veel verschillende geuren kan kopen.

zaanse schans love4momz uittip eropuit
Kaasboerderij De Catharina Hoeve met kaas van Henri Willig
zaanse schans love4momz uittip eropuit
Workshop klompen maken bij Klompenmakerij De Zaanse Schans

Wij genoten van een warme chocolademelk in In de Gecroonde Duyvekater met uitzicht op de weilanden. Niet alleen voor volwassenen is het een belevenis ook voor kinderen is het drankje super leuk. Overal om je heen zie je iets, terwijl je in een bedstee zit omringd door vogelhuisjes.

zaanse schans eropuit uittip love4momz nederland
In de Gecroonde Duyvekater
zaanse schans love4momz uittip eropuit
Delfts Blauwe schouw in In de Gecroonde Duyvekater

Zaans Museum kidsproof en interactief

Als aller laatste nemen we een kijkje in het Zaans Museum. Hier krijg je de Zaanse 17e Eeuw in al haar glorie te zien. Het is een prachtig interactief museum waar zowel volwassenen als kinderen zich uren kunnen vermaken. De gratis audio-tour geeft heldere informatie op een leuke manier. Zo leer je niet alleen van alle producten die uit de molens komen, ook de families achter de molen krijgen een gezicht. Daarnaast is er een kleine overzichtstentoonstelling over de Zaanse Schans in haar geheel. Als laatste doen we een rondje Verkade … waar de meisjes van Verkade ons uitleggen dat naast koekjes en chocolaatjes ook waxinelichtjes door duizenden meisjeshanden werden vervaardigd. De hoek waarin de Verkade spaarkaartjes tentoongesteld staan, doet je beseffen dat naast dat dit een mega marketing actie was, de snelheid van tegenwoordig wel een hoop romantiek wegneemt uit een bedrijf.

Nieuwsgierig? De Zaanse Schans is elke dag geopend en heeft geen toegangsprijs. Zaanse Schans – Schansend 7 – 1509 AW Zaandam | Kijk voor meer informatie over het Zaans museum op hun website

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.