WhatsApp verhoogt de minimum leeftijd van haar gebruikers van dertien naar zestien jaar. Dit staat in de aangepaste voorwaarden voor de chatapplicatie die voor heel Europa gelden. Mochten tot voorkort kinderen vanaf 13 jaar in Nederland een account aanmaken (met toestemming van de ouders). Nieuwe gebruikers moeten nu bij installatie van de app bevestigen dat ze 16 jaar of ouder zijn. 

Hoewel ik begrijp dat de voorwaarden voor het installeren van bepaalde apps leeftijd gebonden moeten zijn. Zet ik bij deze eis van WhatsApp toch mijn twijfel. Niet alleen omdat de voorwaarden rammelen. Immers moet je bij installatie aangeven of je 16 jaar of ouder bent, maar wordt nergens om je geboortedatum gevraagd. Ook is het – bij eerlijk invullen – niet mogelijk om de installatie goed te keuren door bijvoorbeeld een ouder of voogd. Iets dat Facebook vanaf volgende maand wel gaat introduceren. Daar moeten gebruikers tussen de dertien en vijftien jaar een ouder moeten toewijzen als ‘gebruiker’.

Communiceren via WhatsApp

Maar al deze feitjes van veiligheid daargelaten. Het heeft ook het wat consequenties voor scholieren. Niet alleen heeft mijn dochter van bijna veertien een WhatsApp account vol vriendengroepen, clubgroepjes en onze familie-groep. Ook worden veel gesprekken tussen leerkrachten en scholier gevoerd via de app. Uitval van lesuren, opvragen van cijfers en doorgeven van tussentijdse opdrachten gaan niet vaak gewoon via de WhatsApp. Deze functie komt voor nieuwe scholieren dan te vervallen. Natuurlijk kan je terug naar de oude vertrouwde telefoonboom, maar serieus … willen we altijd maar terugkijken?

Natuurlijk geeft terugkijken je een nostalgisch gevoel, maar nostalgie is niet meer dan het vergeten van de vervelende perioden in de geschiedenis en het rooskleurig maken van momenten van weleer. Werkzaam zijn ze zelden meer.

Leeftijdsbeperking

Ben ik dan tegen de leeftijdsbeperking van WhatsApp? Niet als het mogelijk is om als ouder / voogd toestemming te geven de applicatie toch te gebruiken. Daarnaast ben ik van mening dat je door een open communicatie met je kinderen ook het berichtenverkeer kan reguleren. Want naast dat jonge kinderen moeten leren omgaan met deze vorm van communiceren. Geldt ditzelfde ook voor volwassenen. Ik denk overigens dat WhatsApp mijn mening stiekem deelt, want door geen controle in te bouwen bij installatie zal de overgrote meerderheid van de pubers gewoon op ‘Ja’ klikken als ze gevraagd wordt of ze ouder zijn dan 16 jaar. Of benig de enige die zo denkt?

De leeftijdsgrens geldt vanaf volgende maand, maar alleen in de Europese Unie.
Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: