Welke soorten tassen zijn er?

Bij de laatste inbreng bij onze tweedehands kledingwinkel Love4yourcloset kwam er een hele collectie damestassen binnen. Supermooie, bijzondere en echt leren tassen. Maar al snel rees de vraag: hoe heet deze tas eigenlijk? Een toilettas, clutch, schoudertas of rugzak herkennen we nog wel, maar die ene met dat trekkoordje? We zochten het uit.

Schoudertas

Een schoudertas wordt, de naam zegt het al, over de schouder gedragen met een band of schouderriem. Door deze brede riem is de tas gemakkelijk te dragen zowel recht als gekruist. Hierdoor is de schoudertas de meest populaire tas. Een schoudertas kan verschillende formaten hebben.

Posttas of Overslag-tas

Een variant op de schoudertas is de posttas of overslag-tas. Deze tas is voorzien van een grote klep die aan de voorzijde sluit. Deze tas is een unisex variant op de schoudertas en wordt ook veel door heren gedragen.

Clutch

Een clutch is een avondtas zonder riem of hengsel. De clutch wordt in de hand gedragen. Tegenwoordig echter zien we ook veel clutches met een afneembaar riempje (zie polstas). De clutch is vaak een chique tas die uitstekend geschikt is bij avondkleding. Met de clutch kan je een mooi en opvallend statement maken omdat ze vaak van opvallende stoffen en materialen zijn gemaakt. Het formaat van de clutch is klein omdat het ontworpen is voor een sleutel, lipstick en betaalkaart.

Handtas

Een handtas is, de naam zegt het al, ontworpen om aan je hand te dragen of rond je elleboog. Om meer draaggemak te krijgen hebben sommige handtassen een afneembare schouderband. Een handtas heeft hoge grepen, die makkelijk in de hand liggen. Een vast formaat heeft de handtas niet.

Shopper

Een shopper is een grote tas waar je je boodschappen in kan doen. Ideaal om te shoppen dus. De meeste shoppers draag je over je schouder. Waarbij de tas dicht tegen het lichaam gedragen wordt. Een shopper wordt ook wel big bag of tote bag genoemd.

Rugzak

Een rugzak is een tas die je op je rug draagt. De tas heeft twee schouderbanden. Je hebt rugzakken in verschillende materialen. Rugzakken van katoen en linnen zijn over het algemeen ‘ruimer’ en hebben een ‘outdoor’ uiterlijk. Rugzakken van leer lijken meer op een handtas en hebben een ‘klassieker’ uiterlijk. Rugzakken kenmerken zich door diverse zakken aan de binnen- en buitenzijde. Veel rugzakken zijn te herkennen aan de overslagklep met of zonder (leren) gesp. Rugzakken zijn universeel en worden tegenwoordig ook vaak als vervanging voor de aktentas gebruikt. Dit komt omdat veel rugzakken een laptop compartiment hebben.

Toilettas

Een toilettas wordt gebruikt voor het opbergen van toiletartikelen en make-up. Vaak voor in een reistas of koffer. Een toilettas heeft geen vaste afmeting, maar is vaak rechthoekig en sluit met een rits. Dit om de items netjes bij elkaar te houden.

Buideltas

Een buideltas is een bolvormige tas die je sluit met een trekkoord. De officiële buideltassen waren klein en werden rond de pols gedragen. Deze noemen we réticule. Tegenwoordig heb je buideltassen in vele formaten en met en zonder schouderband of handvatten.

Beugeltas

Een beugeltas sluit met een metalen beugel. Deze zorgt ervoor dat de tas maximaal open gaat en ook open blijft staan. Beugeltassen zijn over het algemeen van leer. Vaak voorzien van een handvat. Normaal gesproken werden beugeltassen gebruikt als reistassen (de voorloper van de weekendtas), tegenwoordig heb je beugeltassen in diverse formaten en zijn ze ook als handtas te gebruiken.

Duffeltas of Weekendtas/sporttas

Duffeltassen zijn zowel van leer, katoen of nylon. In een groot formaat zonder wielen zijn het duffeltassen. In een kleiner formaat worden Duffeltassen, weekendtassen of sporttassen genoemd. Dan zijn ze van nylon. Hierdoor kan je er makkelijk meerdere items in vervoeren. Een weekendtas/sporttas sluit met een dubbele rits en heeft zowel handvatten als een schouderband. Sommige weekendtassen/sporttassen zijn zelfs als rugzak te gebruiken. Dit soort tassen heeft verschillende compartimenten waaronder aan de beide zijkanten. Deze sluiten ook met een rits. Een duffeltas met wielen wordt Trolleytas genoemd.

Polstas

Een polstas heeft het formaat van een clutch (enveloppe formaat), maar is voorzien van een band dat rond de pols gedragen kan worden waardoor de tas loshangt en je je handen vrij hebt. Een polstas is een kleine tas waarin kleine items meegenomen kan worden. In tegenstelling tot de clutch heeft een polstas soms meerdere compartimenten.

Trolleytas

Een duffeltas met wieltjes wordt een trolleytas genoemd. Deze is ideaal om als reistas te gebruiken en voorziet in gebruikersgemak door het handvat en de wielen.

Aktetas

Een aktetas werd oorspronkelijk in de zakenwereld gebruikt om formulieren mee te vervoeren. Tegenwoordig is de aktetas veranderd in een laptoptas. Hierdoor is ook het uiterlijk veranderd. Had een aktetas vroeger geen schouderband, tegenwoordig hebben de laptoptassen wel schouderbanden of zelfs banden voor een rugzak. In een laptoptas kunnen naast een laptop ook formulieren en andere kantoorbenodigdheden vervoerd worden

Crossbody tassen

Een klein formaat tas dat gekruist over het lichaam gedragen wordt voor het vervoeren van kleine items als sleutels, geld, smartphone etc.

Fanny pack / Heuptas

Het ideale festivaltasje dat je rond je heupen draagt. Hierin kan je gemakkelijk kleine items opbergen en heb je je handen vrij. Een heuptas is een veilige tas omdat je het onder je kleding kan dragen. Hierdoor wordt het ook wel gekscherend bierbuiktas genoemd. Een heuptasje kan je ook rond je schouders dragen (zie afbeelding)

Schooltas

Een boekentas of schooltas is een tas om boeken en schoolspullen mee te vervoeren. Een boekentas wordt aan de hand gedragen of als rugzak of schoudertas. Een gemiddeld gewicht van een boekentas met inhoud in het Voortgezet Onderwijs is 8 kilo. Bij een goede schooltas zitten de schouderbanden dicht bij de rug waardoor ze niet in de schouders snijden.

Pukkel (tas)

Pukkel is Nederlandse soldatentaal voor gevechtstas. Een robuuste en compacte (veelal) legergroene of grijze canvas tas die op de rug gedragen wordt door soldaten. De pukkel wordt nu veel gebruikt als schooltas. Dit komt omdat in de Tweede Wereldoorlog schooltassen schaars waren, maar er een overvloed aan achtergebleven pukkels waren van de bevrijders en bezetters. Een ideale tas om te gebruiken voor het vervoeren van boeken.

Ransel

Een ransel is een vierkante soldatenrugzak of reis- of schooltas waarin spullen meegenomen kunnen worden. De ransel wordt over de schouders op de rug gedragen.

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.