Bedenken ouders vaak de meest ingewikkelde en vaak dure activiteiten om kinderen te vermaken, vaak zorgen eenvoudige en budgetproof uitjes voor de leukste dagen. Zo kan wandelen in het bos , de duinen of een natuurgebied net zo enerverend en energiek zijn als een dagje speeltuin en daarnaast leren ze ook nog iets van hun omgeving en de natuur. Maar waar moet je aan denken als je met je kinderen gaat wandelen? Wij geven 10 tips.

Met drie kinderen in de leeftijd van 13, 10 en 5 ben ik er ondertussen wel achter dat het vaak de ouders zijn die alles uit de kast trekken om ze te vermaken. Op het moment dat ik niet mijn best doe om het vervelen van mijn dochter op te lossen, komt ze tot de meest leuke ideeën. Daarnaast ben ik – eerlijk is eerlijk – geen speeltuin moeder. Liever trek ik dan mijn wandelschoenen aan en trek met ze het bos, de duinen of een ander natuurgebied in.

Nederlandse Natuurgebieden

In Nederland zijn heel veel mooie natuurgebieden waar je ontzettend veel mooie dingen kan spotten. Niet alleen dieren als konijnen, herten, vossen en diverse vogels, maar ook bijzondere stenen, bladeren en gewoon een prachtig uitzicht. Van de Friese oerbossen, de Hoekse Duinen tot de Peellandschappen in Noord-Limburg, Nederland heeft heel veel mooie plekjes om te ontdekken.

wandelen met kinderen kidsproof dagje weg love4kidz love4momz

Waar je met een stevige wandeling met kinderen aan moet denken. Hieronder geven we je een 10 tal tips die wandelen met kinderen nog leuker maakt.

 1. vaak wandelen

 2. Als je een wandeling met kinderen wilt gaan maken, begin dan niet zomaar aan een route van 10 kilometer. Zorg ervoor dat je geregeld even met de kinderen een wandeling onderneemt en bouw het wandelen op zodat hun benen en voeten gewend zijn aan het maken van kilometers. Door vaak een wandeling in je dagritme in te voegen, krijg je naast ‘ervaren wandelaars’ ook andere gesprekken met je kinderen. 
 3. Altijd als dochterlief een gesprek wil, waar haar broertjes niets van hoeven te weten, lopen we even een rondje en bespreken we de dag. Ondertussen zien we van alles wat we in het gesprek meenemen. Het maakt echt je hoofd leeg. Zowel van jou als van je kinderen.
 1. kies je route zorgvuldig

  Zorg dat je weet waar je gaat wandelen en waarom je daar wilt gaan wandelen. Zorg dat je de route kent en weet waar je bijvoorbeeld kan afbuigen naar een kortere route als je kinderen aangeven dat het niet meer gaat. Hou ook in de gaten dat je weet waar en wanneer je eenvoudig kunt terugkeren. Houd rekening met de jongste en hoe ver hij/zij kan lopen. Opbouwen doe je rustig aan. Het moet voor iedereen leuk zijn.
  wandelen met kinderen kidsproof dagje weg love4kidz love4momz

 2. Houd rekening met de interesses van je kinderen

  Heb je echte durfals of zoeken je kinderen liever naar dieren? Luister naar de interesses van je kinderen en pas deze in de wandelroute toe. Zorg dat de locaties te bereiken zijn binnen de gestelde kilometers die je kleinste kindje aankan. Staat er op de wandelroute een grote boom? Is er een waterval in de buurt? Of staat er misschien een grote bank waar je kan uitrusten. Zorg dan dat deze locaties binnen de route vallen en stel ze in als doelen om naar toe te wandelen.

 3. Lees je in in de omgeving waar je gaat wandelen

  Vaak zit er aan een omgeving een hele geschiedenis vast. Hoe is het vennetje ontstaan waar je langsloopt of hoe is het bos ontstaan en hoe oud is het. Je kan informatie halen bij een bibliotheek, maar ook de plaatstelijke VVV of informatie sites op internet kunnen je op weg halen om aan de wandeling een leuk verhaal te verbinden. Zo wordt het wandelen een echte ervaring en een klein leermoment.

 4. Lekkere dingen voor onderweg

  Natuurlijk moet je niet alleen aan goede wandelschoenen en de juiste kleding denken als je gaat wandelen. Ook een rugzak met lekkere dingen voor onderweg is van onschatbare waarde. Stel diverse ‘eet-rust-drink-momentjes’ in om fit en actief te blijven. Handig voor kinderen die een doel nodig hebben om naar toe te lopen. Je kan vooraf aan de wandeling stellen: als we bij de dikke boom zijn, dan gaan we wat eten en drinken. Hierdoor wordt de wandeling tastbaar en duidelijk.
  wandelen met kinderen kidsproof dagje weg love4kidz love4momz

 5. Schatten zoeken

  Wat is er leuker dan door de ogen van je kinderen naar de wereld te kijken. Hij is dan zoveel mooier. Zeker tijdens een wandeling krijg je de kans om te zien hoe mooi en klein de wereld is. Laat je kinderen de natuur ontdekken door ze ‘los’ te laten en te zoeken naar de kleine schatten die de natuur ze geeft. Het verzamelen van bladeren, takken, stenen en andere mooie cadeautjes van de natuur kan zo een heerlijke ontdekkingstocht worden.

  Tip: zorg dat je altijd een lege tas bij je hebt voor het verzamelen van nootjes, dennenappelen en stenen. Daarnaast kan je masking tape gebruiken als armbandjes om schatten op te plakken. Zorg dat de tape met de plakzijde naar boven vastgemaakt wordt. Blaadjes en andere kleine schatten blijven hier prima aan plakken.

 1. Laat ze de weg leiden

  Hoewel je niet van het pad af wilt en je zeker je route wilt volgens zoals je hem hebt uitgestippeld, kinderen vinden het geweldig om te leiden. Laat ze maar lekker vooruit rennen. Alsof ze weten waar ze naar toe gaan. Laat ze het gevoel krijgen de leider te zijn en de weg te ontdekken voor de rest er is geweest.

 2. Speel spelletjes

  Elk natuurgebied nodigt uit tot het spelen van spelletjes. Mijn vader deed het vroeger al met mij en m’n zus en ik ben ze nooit vergeten. Zo sprongen we in het bos van lichtplek naar lichtplek, zochten we ons suf naar kabouters die er echt moesten wonen of snuffelden we naar de stinkzwam die we al van verre roken. Ook het spelen van verstoppertje, het houden van een zwaard gevecht met gevonden takken, steentjes keilen over een meertje of gewoon het nadoen van dierengeluiden zijn heerlijke spelletjes om te doen. Je zal merken dat kinderen er lol in krijgen om met hun eigen fantasie en creativiteit hun eigen spelletjes te bedenken.

wandelen met kinderen kidsproof dagje weg love4kidz love4momz

 1. Vergeet je draagzak of buggy niet

  Het lijkt misschien niet handig om mee te nemen, maar geloof me: als ze opeens niet meer willen of kunnen lopen, dan ben je blij dat je een draagzak of buggy bij je hebt. Zorg wel voor een buggy die niet zwaar is om te duwen of te dragen. Een draagzak moet natuurlijk geschikt zijn voor het leeftijd van je jongste kindje.

 2. Neem de tijd om alles te zien

  Onthaasten! Dat is de reden dat we met de kinderen wandelen. Simpelweg omdat je tijdens de wandeling even helemaal niets hoeft. Zorg er tijdens de wandeling dan ook voor dat je de tijd hebt en neemt. Jaag de kinderen niet op en laat ze op hun eigen tempo dingen ontdekken. Zo kan je inderdaad een half uur over een paar torren gebogen staan, maar als je nergens heen hoeft, heb je rust om het zelf ook te zien en je kinderen te laten genieten. Kijk om je heen en laat je kinderen ook zien waar ze op kunnen letten: zonlicht, kleuren, dieren en alle kleine bewegingen. Maar neem de tijd.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: