Wandelen met kinderen | Waar moet je aan denken?

Vaak bedacht ik de meest ingewikkelde en dure activiteiten om mijn kinderen te vermaken. Tot ik er achter kwam dat eenvoudige en budget-proof uitjes voor de leukste dagen zorgen. Zo ontdekten we in Noorwegen het wandelen. Niet alleen in het bos en de bergen zijn leuk. Ook de duinen of een natuurgebied is vaak net zo enerverend en energiek als een dagje speeltuin. Daarnaast leren ze ook nog iets van de omgeving en de natuur. Ga wel voorbereid op pad: 11 tips waar je aan moet denken.

Met drie kinderen in de leeftijd van 16, 13 en 8 ben ik er ondertussen wel achter dat het vaak de ouders zijn die alles uit de kast trekken om het vermaakt tot een hoogtepunt te maken. Op het moment dat ik niet mijn best doe om het vervelen van mijn dochter op te lossen, komt ze tot de meest leuke ideeën. Daarnaast ben ik – eerlijk is eerlijk – geen speeltuin moeder. Liever trek ik dan mijn wandelschoenen aan en ga met ze het bos, de duinen of een ander natuurgebied in.

Nederlandse Natuurgebieden

In Nederland zijn heel veel mooie natuurgebieden waar je ontzettend veel mooie dingen kan spotten. Niet alleen dieren als konijnen, herten, vossen en diverse vogels, maar ook bijzondere stenen, bladeren en gewoon een prachtig uitzicht. Van de Friese oerbossen, de Hoekse Duinen, Kootwijkerzand tot de Peellandschappen in Noord-Limburg, Nederland heeft heel veel mooie plekjes om te ontdekken.

Waar je met een stevige wandeling met kinderen aan moet denken? Hieronder geven we je een 11 tips die wandelen met kinderen nog leuker maakt.

 1. Goede kleding en schoenenHet wandelen is niet zomaar eventjes kuieren door een winkelcentrum. Als je gaat wandelen (met of zonder kinderen) zorg dan dat je de goede wandelschoenen aan hebt en de juiste kleding draagt. In speciale Outdoor-winkels kun je hele kledingcollecties voor hiking of wandelen vinden en hun wandelschoenen afdeling is enorm groot.
 2. vaak wandelen
  Als je een wandeling met kinderen wilt gaan maken, begin dan niet zomaar aan een route van 10 kilometer. Zorg ervoor dat je geregeld even met de kinderen een wandeling onderneemt en bouw het wandelen op zodat hun benen en voeten gewend zijn aan het maken van kilometers. Door vaak een wandeling in je dagritme in te voegen, krijg je naast ‘ervaren wandelaars’ ook andere gesprekken met je kinderen. Altijd als dochterlief een gesprek wil, waar haar broertjes niets van hoeven te weten, lopen we even een rondje en bespreken we de dag. Ondertussen zien we van alles wat we in het gesprek meenemen. Het maakt echt je hoofd leeg. Zowel van jou als van je kinderen.
 3. kies je route zorgvuldig
  Zorg dat je weet waar je gaat wandelen en waarom je daar wilt gaan wandelen. Zorg dat je de route kent en weet waar je bijvoorbeeld kan afbuigen naar een kortere route als je kinderen aangeven dat het niet meer gaat. Hou ook in de gaten dat je weet waar en wanneer je eenvoudig kunt terugkeren. Houd rekening met de jongste en hoe ver hij/zij kan lopen. Opbouwen doe je rustig aan. Het moet voor iedereen leuk zijn.

 4. Houd rekening met de interesses van je kinderen
  Heb je echte durfals of zoeken je kinderen liever naar dieren? Luister naar de interesses van je kinderen en pas deze in de wandelroute toe. Zorg dat de locaties te bereiken zijn binnen de gestelde kilometers die je kleinste kindje aankan. Staat er op de wandelroute een grote boom? Is er een waterval in de buurt? Of staat er misschien een grote bank waar je kan uitrusten. Zorg dan dat deze locaties binnen de route vallen en stel ze in als doelen om naar toe te wandelen.

 5. Lees je in in de omgeving waar je gaat wandelen
  Vaak zit er aan een omgeving een hele geschiedenis vast. Hoe is het vennetje ontstaan waar je langsloopt of hoe is het bos ontstaan en hoe oud is het. Je kan informatie halen bij een bibliotheek, maar ook de plaatselijke VVV of informatie sites op internet kunnen je op weg helpen om aan de wandeling een leuk verhaal te verbinden. Zo wordt het wandelen een echte ervaring en een klein leermoment.

 6. Lekkere dingen voor onderweg
  Natuurlijk moet je niet alleen aan goede wandelschoenen en de juiste kleding denken als je gaat wandelen. Ook een rugzak met lekkere dingen voor onderweg is van onschatbare waarde. Stel diverse ‘eet-rust-drink-momentjes’ in om fit en actief te blijven. Handig voor kinderen die een doel nodig hebben om naar toe te lopen. Je kan vooraf aan de wandeling stellen: als we bij de dikke boom zijn, dan gaan we wat eten en drinken. Hierdoor wordt de wandeling tastbaar en duidelijk.
 7. Schatten zoeken
  Wat is er leuker dan door de ogen van je kinderen naar de wereld te kijken. Hij is dan zoveel mooier. Zeker tijdens een wandeling krijg je de kans om te zien hoe mooi en klein de wereld is. Laat je kinderen de natuur ontdekken door ze ‘los’ te laten en te zoeken naar de kleine schatten die de natuur ze geeft. Het verzamelen van bladeren, takken, stenen en andere mooie cadeautjes van de natuur kan zo een heerlijke ontdekkingstocht worden.
  Tip:
  zorg dat je altijd een lege tas bij je hebt voor het verzamelen van nootjes, dennenappelen en stenen. Daarnaast kan je masking tape gebruiken als armbandjes om schatten op te plakken. Zorg dat de tape met de plakzijde naar boven vastgemaakt wordt. Blaadjes en andere kleine schatten blijven hier prima aan plakken.

 8. Laat ze de weg leiden
  Hoewel je niet van het pad af wilt en je zeker je route wilt volgen zoals je hem hebt uitgestippeld, kinderen vinden het geweldig om te leiden. Laat ze maar lekker vooruit rennen. Alsof ze weten waar ze naar toe gaan. Laat ze het gevoel krijgen de leider te zijn en de weg te ontdekken voor de rest er is geweest.

 9. Speel spelletjes
  Elk natuurgebied nodigt uit tot het spelen van spelletjes. Mijn vader deed het vroeger al met mij en m’n zus en ik ben ze nooit vergeten. Zo sprongen we in het bos van lichtplek naar lichtplek, zochten we ons suf naar kabouters die er echt moesten wonen of snuffelden we naar de stinkzwam die we al van verre roken. Ook het spelen van verstoppertje, het houden van een zwaard gevecht met gevonden takken, steentjes keilen over een meertje of gewoon het nadoen van dierengeluiden zijn heerlijke spelletjes om te doen. Je zal merken dat kinderen er lol in krijgen om met hun eigen fantasie en creativiteit hun eigen spelletjes te bedenken.

 10. Vergeet je draagzak of buggy niet
  Het lijkt misschien niet handig om mee te nemen, maar geloof me: als ze opeens niet meer willen of kunnen lopen, dan ben je blij dat je een draagzak of buggy bij je hebt. Zorg wel voor een buggy die niet zwaar is om te duwen of te dragen. Een draagzak moet natuurlijk geschikt zijn voor het leeftijd van je jongste kindje.

 11. Neem de tijd om alles te zien
  Onthaasten! Dat is de reden dat we met de kinderen wandelen. Simpelweg omdat je tijdens de wandeling even helemaal niets hoeft. Zorg er tijdens de wandeling dan ook voor dat je de tijd hebt en neemt. Jaag de kinderen niet op en laat ze op hun eigen tempo dingen ontdekken. Zo kan je inderdaad een half uur over een paar torren gebogen staan, maar als je nergens heen hoeft, heb je rust om het zelf ook te zien en je kinderen te laten genieten. Kijk om je heen en laat je kinderen ook zien waar ze op kunnen letten: zonlicht, kleuren, dieren en alle kleine bewegingen. Maar neem de tijd.

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

One thought on “Wandelen met kinderen | Waar moet je aan denken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.