Kinderen en internetten, je komt er (bijna) niet meer onderuit. Het wereldwijde web is overal om ons heen. Hoe ouder mijn kinderen worden, hoe meer afhankelijk ze zijn van het internet. Dochterlief kan bijvoorbeeld haar cijfers online alleen inzien, moet huiswerk via de computer insturen en roosterwijzigingen en afspraken gaan via een app groep. Zoonlief krijgt les via de tablet en is hierdoor gewend via een scherm te leren en onze junior bekijkt graag YouTube filmpjes. Niet online zijn is onmogelijk. Maar hoe zorg je voor veilig internetten?

“Mam, volgens mij is dit helemaal geen lieve Spiderman”, mijn jongste zoon komt met de tablet aanlopen en laat mij vervolgens een filmpje zien. Hij zit op YouTube en heeft een filmpje aangeklikt met kleipoppetjes. Hij vindt filmpjes met klei helemaal geweldig. Zo kijkt hij met liefde minutenlang naar het uitpakken van speelgoedpoppetjes uit klei eieren. Ook de filmpjes van klei animaties vinden gretig aftrek. Tot die ene bewuste middag. Voor mijn ogen zie ik een gemeen kijkende Spiderman op brute wijze Elsa uit Frozen van achteren … nou ja, je begrijpt me wel.

“Dit is inderdaad een gemene Spiderman zeg!”, roep ik verschrikt terwijl ik het filmpje wegklik. “Waar heb je wel niet op gezocht?”. Verbaasd kijkt zoonlief me aan. “Gezocht? Ik heb niks gezocht. Het stond tussen de andere klei filmpjes”. Het zal toch niet, denk ik bij me zelf terwijl ik zijn laatste zoekopdrachten doorspit. Ja hoor, helemaal niks bijzonders te vinden in zijn zoekwoorden. Gerust ben ik er alleen niet op. Want hoe kan ik dit nu voorkomen? Zijn er filters die ook veilige zoekwoorden beveiligen of is een hitsige Spiderman van klei niet te voorkomen? Een speurtocht langs diverse providers leert dat er heel veel verschillende ‘veilige’ opties zijn om je computer kindveilig of kidsproof te maken. Veilig internetten blijkt geen kinderspel.

veilig internetten kpn kidsproof social media love4kidz love4momz

Je kan kiezen om filters in te stellen om vervelende websites te blokkeren. Maar het veilig internetten voor de kleinste kinderen is daarmee nog niet gegarandeerd. Nu is het volledig weghouden van het internet geen optie. KPN heeft bijvoorbeeld – naast hun veilig internet pakket van KPN – ook de app Mybee ontwikkeld voor tablets en iPads waar kinderen van 2 tot 6 jaar op een veilige manier toegang krijgen tot spelletjes, video’s, websites en apps. Met deze app krijg je toegang tot het internet, maar wel op een veilige manier.

Ik besluit om de app te downloaden om zo te kijken of de kleine man nog in aanraking komt met de boze Spiderman van klei. Het is eenvoudig gratis te downloaden en maakt internet thuis voor kinderen een stuk veiliger.

veilig internetten internet love4kidz love4momz kidsproof

Hoewel de Mybee app zorgt voor een veilige internetomgeving voor kleine kinderen is het internet natuurlijk voor oudere kinderen nog steeds een omgeving waar ze alles kunnen vinden. Ook datgene waar je ze nog voor wilt behoeden. In huis hebben we met de puberdochter en zoonlief afspraken gemaakt wat ze wel en niet mogen ‘zien’. Dit betekent dat om tien uur ’s avonds de wifi voor hun telefoon uitgaat zodat stiekem surfen er niet bij is. Daarnaast zijn een aantal zoektermen afgeschermd. Niet omdat ik ze preuts wil opvoeden, maar gewoon omdat ik van mening ben dat ze nog niet alles wat ze tegenkomen ook kunnen plaatsen en begrijpen.

Speciaal voor die doelgroep die alleen op internet zit en de gevaren van het online zijn nog niet kan inschatten zijn er een aantal dingen waar je als ouder rekening mee kan houden voor zo veilig mogelijk internetten.

4 punten waar je met kinderen aan moet denken

  1. Met welke leeftijd gaat mijn kind op Facebook?

Facebook is een social media kanaal waar je niet meer aan ontkomt. Foto’s posten, updates van wat je doet en denkt, alles kan gepubliceerd worden. Heeft jouw kind een Facebook profiel? Zorg dan dat je mee kan kijken. Spreek af dat je het toestaat mits ze je als vriend toevoegen en
jij zo nu en dan in hun account mag. Zorg dat hun eigen account privé staat zodat vreemden niet bij het profiel kunnen.

Speciaal voor kinderen, tieners, ouders, verzorgers en leraren te ondersteunen bij het stoppen van pestgedrag heeft Facebook een online gids ‘Pesten een halt toeroepen‘. Hierin staan tips en programma’s die het pesten moeten laten stoppen.

veilig internetten social media kidsproof love4kidz love4momz

  1. Hoe voorkom je dat ze vervelende of vieze filmpjes zien op YouTube?

Schakel speciaal voor kinderen de veiligheidsmodus van YouTube in. Hierdoor worden video’s gefilterd en zien ze alleen filmpjes die geschikt zijn voor hun ogen. Hoe je de veiligheidsmodus inschakelt lees je hier.

  1. Is er een privacy instelling op social media?

Voor social media (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat) heb je privacy instellingen waardoor je als buitenstaander niet je profiel kan bekijken. Zo staan je gegevens beschermd en moet je toestemming geven als iemand je wil volgen. Zorg in goed overleg dat jij een oogje in het zeil houdt bij het toekennen van een ‘vriend’.

  1. Wanneer stel je ouderlijk toezicht in? 

Je kan ouderlijk toezicht inschakelen als je de hand wilt houden in het internet gedrag van je kind. Je kan bijvoorbeeld bepaalde websites blokkeren of aangeven welke sites ze wel kunnen bezoeken. Ook kun je bepaalde spelletjes en programma’s selecteren die niet geopend mogen worden. Daarnaast kan je gemakkelijk een tijdslimiet instellen om overmatig gamen en online zijn tegen te gaan. Zo zorg je samen voor veilig internetten.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: