Kinderen en een vliegtuig, zijn niet twee woorden die veel mensen bij elkaar vinden passen. Zeker niet mede reizigers zonder kinderen. Toch is het reizen – en dan zeker met een vliegtuig – niet voor alle ouders een crime. Je kan het ook heel leuk maken en houden. Hoe? Hieronder vind je 10 tips hoe vliegen met je kinderen een leuke ervaring wordt. Follow my blog with Bloglovin

Deze kerstvakantie gaan we op vliegvakantie naar Spanje. Reizen met het vliegtuig. Het heeft heel veel voordelen. Je bent lekker snel op je bestemming. Je krijgt je natje en je droogje. Je hoeft niet te stoppen voor een toiletbezoek of een tankbeurt en … je kan onderweg je ogen even sluiten. Toch is een vliegreis met kinderen een heel andere tak van sport. Niet alleen voor je kinderen, maar zeker ook voor jezelf. Hieronder geven we je een aantal tips waarmee we de reis zo comfortabel mogelijk houden.  Wel zo lekker voor jezelf, je kids en je medereizigers.

10 Tips om kidsproof te vliegen

Neem de favoriete knuffel mee

Zorg dat je tijdens de reis de favoriete knuffel van je kindje in je handbagage hebt. Zo kan je het gerust stellen als dat nodig is. Door het bij de hand te hebben, hoef je niet onnodig in koffers te zoeken naar dat ene knuffeltje op momenten van nood. Een knuffel kan tijdens opstijgen en landen ook voor rust en zekerheid zorgen. Stop je de knuffel altijd in je eigen tas ook als je kindje zijn eigen koffertje mee heeft.

vliegen met kinderen love4kidz love4momz 10 tips

Zorg voor versnaperingen

Tijdens het wachten en de reis is het verstandig om in je handbagage iets lekkers te eten of te drinken mee te nemen. Dit om het lange wachten te veraangenamen en om gejengel tegen te gaan. Voor jonge kinderen zal dit in de vorm van de favoriete koekjes of snoepjes zijn. Voor baby’s is het bijhebben van flesvoeding niet alleen noodzakelijk, maar ook een zoethoudertje tijdens de reis. Dit mag gewoon meegenomen worden in het vliegtuig (in tegenstelling tot andere vloeistoffen).

Neem een koptelefoon mee

Een koptelefoon is niet alleen voor de medereizigers een bron van rust. Ook voor je kindje kan dit een rustgevend effect hebben. Een mp3 speler, tablet of iPad met de favoriete films of muziek zorgt voor afleiding. Gelijktijdig zorg je ervoor dat extern geluid bij het opstijgen (wat als beangstigend kan worden ervaren) en landen wordt verzacht.

Stop een cadeautje in je handbagage

Is je kindje toch heel angstig of gespannen dan kan een verrassing afleiding geven. Stop in je handbagage een klein cadeautje om het te geven als het kindje ondanks zijn of haar angst zich  goed gedraagt. Zorg dat het cadeautje gelijk te gebruiken is in het vliegtuig zodat je gelijk afleiding hebt. Denk hierbij aan een spelletjesboek, kleurboek, tijdschriften of een nieuwe film op je tablet.

Leg van te voren uit wat er gaat gebeuren

Veel angst kan voorkomen worden door je kindje van te voren goed uit te leggen wat er gaat gebeuren. Leg uit dat het inchecken en de douane veel tijd kost. Hoe je naar de gate gaat. Hoe het is in een vliegtuig en wat ze kunnen verwachten. Leg uit wat turbulentie is en hoe het opstijgen en landen in z’n werk gaat. Het weten wat er gebeurt, neemt een groot deel van de spanning weg.

Herhaal tijdens de reis wat er nu gaat gebeuren en gebruik zinnen als “Zie je wel, nu gaan we inchecken”, “kijk hier nemen ze de bagage in”, “Dit is dus de turbulentie waar we het over hadden”. Hiermee maak je duidelijk dat wat je hebt uitgelegd ook klopt.

Geef ze een klusje tijdens het wachten

Wachten duurt lang. Zeker voor kinderen kruipt de tijd vaak voorbij. Zorg er daarom voor dat kinderen bezig blijven tijdens het wachten op het vliegveld. Geef ze een klusje: het opruimen van de rommel, het vasthouden van de trolley, het geven van de boardingpass. Zorg dat ze zich belangrijk voelen in de tijd die ze moeten ‘verdoen’ met niks.

vliegen met kinderen love4kidz love4momz 10 tips

Nog meer tijd over? Stop blanco papiertjes in je tas met meerdere pennen. Hiermee kan je snel spelletjes spelen als ‘vier-op-een-rij’, ‘boter-kaas-en-eieren’ en ‘huisje-verhuur’.

Neem de tijd / voorkom haasten

Haasten zorgt voor spanning, stress en irritatie. Voorkom haasten door op tijd op het vliegveld te zijn. Beter een uur te vroeg dan 5 minuten te laat. Door op tijd te zijn, voorkom je dat je zelf gestresst raakt en moet gaan rennen. Kinderen zullen de stress overnemen en zich minder ‘goed’ gedragen als je zou willen. Niet zo gek, want je bent zelf ook niet rustig. Als je voor alles de tijd hebt, kan je op je gemak inchecken, even rondkijken, een hapje of drankje doen en aan boord gaan. Rust zorgt voor relaxte kinderen.

Breng geen angst over

Ben je zelf angstig om te vliegen, zorg er dan voor dat je deze angst niet overdraagt aan je kinderen. Ze hebben voelsprieten wat betreft jouw gemoedstoestand en zullen jouw angst overnemen. Ze kunnen dit alleen minder goed onderdrukken en ze zullen voor jou en je medereizigers als ‘vervelend’ worden ervaren.

Hoe voorkom je dat je eigen angst hun angst wordt? Let op je ademhaling. Lees je in wat vliegangst met je doet. Heb je echte angst zorg dan dat de andere ouder (of mede reiziger) even de zorg voor de kinderen op zich neemt.

Zorg dat je zelf niet gestresst bent

Als je bovenstaande punten opvolgt ben je vast niet meer gestresst. Mocht het toch voor komen dat je de stress door je lijf voelt gieren omdat je kindje gaat huilen, jengelt of vervelend doet in het vliegtuig? Zorg dan dat je rustig blijft. Door niet boos te worden en rustig te reageren kan je de situatie beter beoordelen en onder controle krijgen. Het is nu eenmaal zo dat je niet alles onder controle kan houden. Zeker niet met kinderen. Ze maken geluid, ze bewegen zelfstandig en ze hebben energie. Hou er rekening mee dat ze zich niet continu als een volwassene gedragen. Als jij rustig reageert, dan zal dit zeker effect hebben.

vliegen met kinderen love4kidz love4momz 10 tips

Kauwgom tegen oorpijn

Stop in je handbagage een pakje kauwgom of fruitella tegen de oorpijn bij het landen en stijgen. Door te kauwen en te slikken voorkom je dat je oren dicht gaan zitten en er een pijnlijke druk ontstaat. Ook kan je voor de rust van je kindje oordopjes meenemen.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: