Stenen en mineralen zoeken in Noorwegen

Stenen Zoeken

Tien dagen in quarantaine vliegen in Noorwegen werkelijk waar als seconden voorbij. Je kan zo ontzettend veel in de natuur doen zonder mensen tegen te komen dat je je niet hoeft te vervelen. Vandaag gaan we op zoek naar stenen, edelstenen en mineralen.

Op onze zoektocht naar een Geocache komen we in Gjerstad langs een verlaten steengroeve. Het verhaal is dat een vroegere burgemeester hier een treinstation wilde bouwen. Maar deze bouw is duidelijk stil komen te liggen en er is nu niets meer dan een verlaten bouwput bezaaid met stenen.

In een verlaten bouwput

Hier moet een Geocache liggen. We besluiten een kijkje te nemen om te zien of we deze kunnen vinden. Al snel moeten we onze zoektocht staken aangezien de geocache boven op de berg ligt en wij niet echt op ‘klimmen’ zijn voorbereid met onze gympies. Wel zien we tussen de enorme uitgehakte stenen mooi glinsterende stenen liggen. Witte, paarse, gouden, rode en zelfs glasstenen. In no time is iedereen bezig met het zoeken naar de mooiste exemplaren.

Al snel hebben we een kleine verzameling van paarse, witte, goudkleurige, bruine en roze stenen. De jongens zijn verrukt over zoveel moois. Hier moet wel een super edelsteen tussen zitten. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en thuisgekomen gaan de stenen voorzichtig in een sopje, om daarna schoon te spoelen in een bak koud water. Vervolgens worden ze voorzichtig afgeveegd met een kwastje en een sponsje.

Start van een onderzoek

De vergrootglazen die ooit aangeschaft zijn, komen tevoorschijn en urenlang turen ze naar de glinsteringen in de stenen. Overtuigt dat ze ‘goud’ gaan vinden. Onze Benjamin besluit met een hamer en een schroevendraaier kleine stukjes gekleurd steen uit zijn grote grijze stenen te bikken. Het resultaat is een zakje vol kleine paarse glimmers.

Het goud wordt helaas niet gevonden. Qua kleur komen ze met het pyriet het dichtste in de buurt. Het vulkanische glas is echter wel favoriet. Want deze steen ziet er uit als tientallen laagjes bruin glas, maar voelt zo zacht als wol. De laagjes zijn flinterdun en hebben de reis terug naar huis dan ook niet helemaal goed overleefd. Er is genoeg bewaard gebleven om te bewonderen.

Edelstenen en mineralen

Een zoektocht op internet leert dat in de omgeving van Aust-Agder – waar wij verblijven – inderdaad veel edelstenen, half-edelstenen en mineralen gevonden worden. Volgens Google hebben we pyriet, rozenkwarts, rookkwarts, obsidiaan (vulkanisch glas) en thuliet gevonden. Er blijken zelfs hele steengroeves te zijn die je kan bezoeken. Hier kan je je eigen gereedschap meenemen om zelf ook een stukje te gaan ‘hakken’, stenenmusea bezoeken en er is zelfs een heel Mineralen Pretpark. Ik weet wat er op de planning staat voor de volgende vakantie.

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.