Herken de speeldate moeder | welke ben jij?

Speeldate moeder wie kent haar niet? Iedereen die kinderen heeft, is er een.  En erger, komt ze geregeld tegen. Ik verdeelde ze in 5 categorieën en vraag me af, welke speeldate moeder ben ik zelf?

Ze zijn er in vele soorten en maten de speeldate moeder. Net als de schoolpleinmoeders vind je ze – zeker vanaf de basisschoolleeftijd – rondom jou en je kind. En eerlijk is eerlijk: je bent er zelf ook eentje. Omdat ik na veertien jaar moederschap heel veel verschillende speeldate moeders heb ontmoet, vind ik het wel eens tijd worden voor een lekker ‘met-z’n-allen-over-een-kam-scheren’ momentje en verdeel ik ALLE mama’s van spelende kinderen onder in vijf categorieën. Lekker overzichtelijk. Laat je me weten welke mama jij denkt te zijn?

 1. De Energieke moeder
  Elke ochtend is het hetzelfde liedje: ik ren achter de tijd aan. Het maakt helemaal niet uit hoe laat ik op sta. Het moment dat ik achteloos op mijn horloge kijk, schrik ik van de tijd die ik plotseling niet meer lijk te hebben. Hoe kan dat nou, zojuist had ik nog tijd voor een boterham en een kopje thee en nu ben ik al zeker 5 minuten te laat om überhaupt de schoolbel te halen. Rennen, rennen, rennen om er onderweg achter te komen dat zoonlief z’n schooltas nog in de gang staat: “Ja, jij zegt niet dat ik die moet meenemen”, moppert hij stellig terwijl ik het schoolplein op rennend merk dat mijn jongste z’n haren niet eens zijn gekamd. “Aahhh het gaat zo’n dag worden”. Eerlijk? Een dag als alle anderen.

  Nee, dan de Energieke moeder. Je kent haar vast wel, de moeder die bruist van de energie, de tijd en de ideeën: zwemles, pianles, hockey, tennis, kinderfeestje, koekjes bakken, nieuw recept proberen en de lunch klaarmaken. Niets is te veel voor deze energybomb.  Ik weet zeker dat ze een kei is in time management. Een dubbele afspraak zal haar niet overkomen. Haar week is strak gepland en loopt als een gestroomlijnde motor. Zelfs aan een weekelijks me-time-momentje komt ze nog met gemak toe. Hoe!!

  Heel eenvoudig: planning en je daar aan houden. Niet lummelen als het niet in de agenda staat, maar lijstjes afwerken zonder er van af te wijken. Hierdoor hou je ‘geplande’ tijd over om spontaan iets of juist niets te doen. Plannen blijft het antwoord: of 2 potten koffie en een blikje Red Bull.

 1. Zen moeder
  Ken je dat, je staat in de speeltuin en je denkt alles onder controle te hebben. De kinderen weten wat wel en wat niet mag en je bent bijna in staat om relaxed achter over te gaan zitten om te genieten van een zonnestraaltje terwijl je kindjes zich vermaken. Het is bijna een perfecte dag. Bijna, want opeens hoor je gegil. Je schrikt op en je kijkt naar waar het geluid vandaan komt. Je ziet zoonlief in paniek op je afrennen terwijl dochter schreeuwend op de grond blijft liggen.Hoewel je kalm probeert te blijven, voel je toch de adrenaline door je aderen stromen. Je begint te zweten en rent naar je dochter. Je handen trillen terwijl je naast haar op de grond gaat zitten. “wat is er gebeurd, lieverd”, je wil het rustig vragen, maar de zin klinkt veel harder en paniekeriger. Totaal a-relaxed probeer je te helpen.

  Niet de Zen-mama. Zen-mama is de moeder die opduikt daar waar de paniek in slaat. Als een wolk van rust daalt ze neer op de paniek situatie en met een kalme stem en vol vertrouwen stelt ze je gerust en neemt ze handelingen over. Als vanzelf neem je haar rust over en voel je je weer iets ontspannender en voel je vertrouwen en hoop op een goede afloop toenemen en besluit je een zen-mama te worden.

  Kan, maar daarvoor moet je wel een ingebakken gevoel voor rust, overzicht en vertrouwen hebben. Adrenaline moet bij jou niet zorgen voor een paniek-piek, maar voor een ‘dat varkentje gaan we even wassen’ mentaliteit, gecombineerd met een haast meditatieve manier van communiceren.

 1. Roddel moeder
  “Als je morgen mee gaat naar Monkey Town dan komen we haar zeker tegen. Heb je haar nog niet gezien? Ze heeft een nieuwe vriend en die mag gelijk met de kinderen mee. Nou, dat geloof je toch niet?”. Eerlijk is eerlijk, soms heb ik ze echt nodig: de roddel moeder. Gewoon omdat ze je eventjes wegtrekt uit de sleur van alle dag en je vermaakt met haar sappige verhalen en smeuïge roddels. Je kan je half uurtje Goede Tijden, Slecht Tijden wel overslaan met een roddel moeder in de buurt. Je blijft vermakelijk op de hoogte van alle ins and outs.

  Natuurlijk hebben we allemaal wel ergens een roddel moeder in ons. Welke vrouw is onbekend met het vertellen van een beetje gossip? Het maakt een saaie dag een beetje interessanter. Pas wel op dat je niet in de valkuil van die hard roddel moeder trapt. Want het aanhoren van een roddel is iets heel anders, dan het actief mee roddelen. Dit kan altijd tegen je gebruikt worden, waardoor je opeens – ongewild – de titel roddel moeder krijgt. Not cool!

 1. Loedermoeder
  Zelf ben ik geen speel moeder. Ik moet mezelf er echt toe zetten om op de grond te gaan zitten ‘mee spelen’ met de Barbies of de Hotwheels. Ook urenlang puzzelen, kleuren, kleien, knippen en plakken vind ik gewoon niet leuk. Ja, eventjes wel, maar dan wil ik weer iets voor mezelf doen. “Vermaak jezelf maar”, hoor ik mezelf dan ook vaak zeggen. Nu is het niet zo dat ik helemaal niets met mijn kinderen wil doen hoor, maar ik word gewoon niet gelukkig van elke dag te spelen.

  Daarnaast moet ik eerlijk bekennen dat ik als een echte loedermoeder wel eens stiekem sta te snoepen terwijl mijn kids aan de verantwoorde appels en bananen zitten. Gewoon, omdat ik er even zin in heb. Als een echte Loedermoeder heb ik echt wel eens de neiging om mijn engeltjes achter het behang te willen plakken. Niet stiekem en stilletjes, maar echt in volle overtuiging en dat steek ik niet onder stoelen of banken.

  Pas als Loedermoeder wel op dat je niet volledig ongeïnteresseerd raakt in je kinderen. Een iPad geven om ze ‘zoet’ te houden is echt niet erg, maar als je kinderen alleen maar op de bank hangen te gamen, is het tijd om jezelf even een schop onder kont te geven en de frisse buitenlucht op te zoeken.

 1. creatieve moeder
  Mijn toiletdeur hangt vol met knutselwerkjes van mijn kinderen. Super trotse werkjes die mama natuurlijk tot het einde der tijden bewaart. Echter zijn dit veelal knutselwerkjes van school.  Want hoewel de knutselkast helemaal vol staat met de mooiste knutselspullen en weken ongestoord creatief aan de slag kunnen gaan, vind ik de creaties op Pinterest altijd mooier dan het hele proces om tot het resultaat te komen.

  Nee, dan de creatieve-moeder. Zij weet op magische wijze mezelf in no time een slechte moeder te voelen. Haar facebook en instagram staat vol met creatieve uitspattingen met haar kroost. Ze staat bol van de ideeën en maakt zich niet druk over tijd of eigen planning. Haar plannen zorgen voor een jaloers onderbuikgevoel omdat niet alleen haar ideeën geweldig zijn, haar kinderen zien er ook uit als gelukkige pipi langkousjes.

  Een natuurlijke ik-doe-mee-moeder zal je waarschijnlijk nooit worden, maar doe een worp naar de titel door creatieve ideetjes te zoeken in wat jij wel interessant vindt. Pinterest en Instagram kunnen hier goede handvatten voor zijn. Immers beter goed gejat dan slecht verzonnen. Vergeet ze niet vast te leggen, want dat is de kracht van een creatieve moeder. Zolang je niets van haar ziet, bestaat ze niet.

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

One thought on “Herken de speeldate moeder | welke ben jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.