Zoonlief klaagde al een tijdje over hoofdpijn. Ook kon hij de letters op het bord in de klas niet meer scherp zien. Beide klachten vond ik genoeg reden voor een tripje naar de opticien. Even ‘checken’ of de oogjes geen brilletje nodig hebben. Waar moet je op letten als je met je kinderen naar de opticien gaat?

De afspraak bij de opticien was snel gemaakt. Zoonlief kan op de bewuste dag plaats nemen achter het ‘meet apparaat’ en legt netjes zijn kin in het daar voor bestemde kuiltje en plaatst z’n voorhoofd tegen de steun. Hij krijgt een plaatje van een luchtballon te zien dat hij moet blijven volgen en proberen scherp te stellen. Na deze test mag hij plaats nemen in een andere stoel en wordt met een ander meet apparaat gekeken wanneer hij wel scherp ziet. De glaasjes in het apparaat worden door de opticien aangepast aan de aanwijzingen van zoonlief wanneer iets ‘scherp’ of ‘onscherp’ is. Nog geen half uur later zijn we klaar met alle onderzoekjes en rolt er een conclusie uit de computer. Een printje met heel veel verschillende cijfertjes. De opticien stelt: “Wij zien een – afwijking van ongeveer -1.0 en -0.75. Maar, laat de ogen van uw kind bij de oogarts in het ziekenhuis nameten, want bij jonge kinderen is de uitkomst bij ons niet betrouwbaar”.

Waarom doorverwijzing van opticien naar oogarts?

Opticiens kunnen bij kinderen tot 10 jaar geen definitieve conclusie trekken uit de ogentest. Dit komt omdat kinderen de mogelijkheid hebben om hun sterkte zelf te reguleren door onbewust hun spieren aan te spannen in het netvlies. Oogartsen en optometristen gebruiken oogdruppels die het netvlies ‘verlammen’ waardoor ze zonder tegenwerking van het kinderoog de juiste meting van het oog kunnen doen.

opticien oogarts optometrist kinderen bril slechtzien

Waar moet je op letten bij een bezoek aan een optometrist of oogarts

 Een normaal bezoekje aan de oogarts of de optometrist in het ziekenhuis duurt ongeveer een half uur. Tijdens dit bezoek worden de ogen van je kindje nagemeten. Ook krijgen ze een ogentest waar je kindje cijfers of figuurtjes moet benoemen vanaf een bepaalde afstand.

opticien oogarts optometrist kinderen bril slechtzien

Ziet de oogarts of optometrist na dit onderzoek nog afwijkingen of twijfelen ze aan de uitkomst van de tests dan kan besloten worden om een aanvullend oogonderzoek te doen. De ogen van je kindje worden gedruppeld (1 druppel per oog voor blauwe ogen en 2 druppels per oog voor donkere ogen). Hierna mag je een half uurtje de medicatie laten inwerken. Door de druppels verlamd je netvlies tijdelijk waardoor je kindje niet meer onbewust het netvlies kan corrigeren. De oogarts krijgt zo de mogelijkheid om echt in het oog te kijken om te zien hoe het oog reageert.

opticien oogarts optometrist kinderen bril slechtzien

De druppels voor het oogonderzoek zorgen er voor dat de ogen extra gevoelig worden. De pupil wordt extreem groot waardoor al het licht zonder filter naar binnen komt. Hierdoor zal je kindje wazig gaan zien, niet meer kunnen scherpstellen en last van licht krijgen. Bijwerkingen van de oogdruppels is hoofdpijn en wazig zien. Deze klachten verdwijnen na een dag.

opticien oogarts optometrist kinderen bril slechtzien

Tip: neem voor het bezoek aan de oogarts een zonnebril mee

Vermoeden dat je kind onscherp ziet

 • Is je kindje nog onder behandeling van het consultatiebureau, bespreek het dan met de consultatiearts. Bij het consultatiebureau wordt bij 3 jaar standaard de ogentest afgenomen en kunnen ze besluiten om je door te sturen naar een optometrist of oogarts. Meld altijd:
  • Scheelkijken
  • Afwijkend oog (lui oog)
  • Brilsterkte van overige familie
 • Is je kind 5 jaar of ouder ga dan langs bij een gerenommeerde opticien en laat de ogen opmeten. Bij een afwijking kun je een verwijsbrief naar een oogarts aanvragen bij de huisarts. Bij kinderen tot 10 jaar zijn de uitslagen van opticiens niet betrouwbaar en moeten ze nagemeten worden door een arts.
 • Boven de 10 jaar kan je met je zoon of dochter naar een opticien voor een oogmeting. Kies wel voor een opticien met een NUVO-certificering zodat je zeker weet dat ze betrouwbare oogmetingen doen. 
Behandeling bij een refractieafwijking
 • Kinderen tot en met 7 jaar die niet scherp zien aan één of beide ogen, gaan naar een orthoptist. Een orthoptist onderzoekt en behandelt problemen met zien. Meestal werken orthoptisten in het ziekenhuis.
 • Kinderen van 8 jaar en ouder gaan naar de opticien of brillenwinkel.
 • Kinderen van 8 jaar en ouder die met bril onvoldoende verbeteren gaan naar een optometrist. Een optometrist onderzoekt de ogen en behandelt oogziektes. Optometristen werken in ziekenhuizen en bij sommige opticiens.

Als uw kind verziend is, dan krijgt het meestal een bril met vergrotende glazen. De sterkte van de bril wordt aangegeven met een plus: + 1, + 2, enzovoort.

Is uw kind bijziend, dan krijgt het een bril met verkleinende glazen. De sterkte wordt aangegeven met een min: -1, -2, enzovoort.

Sommige kinderen hebben een cilindrische afwijking. Dat komt doordat het doorzichtige hoornvlies dat over de pupil heen ligt, niet gelijkmatig bol is. De brilglazen kunnen dan hierop worden aangepast.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: