Als je denkt dat het perfecte bed het enige belangrijke in de slaapkamer is, heb je het mis. Licht staat op een gedeelde nummer één. Met licht bedoelen we niet alleen kunstmatig, maar ook natuurlijk licht. Door lichtinval breng je een gezond klimaat in je kamer. Het strategisch plaatsen van je meubels is hierbij een must.

Koop je een huis, dan moet je het doen met de lichtinval die je gegeven is. Toch is het verstandig om te kijken hoe het licht naar binnen komt, voor je je bed en overige meubels plaatst. Hoewel de kleur van de muren en het materiaal op de vloer als belangrijkste punten wordt gezien. Is het eerst goed bekijken van de ruimte heel verstandig. Op de hoeveelheid licht in de kamer en de manier waarop het licht de kamer in komt, kan je je kleuren en stijl bepalen.

Slaapkamer inrichting

De inrichting van je slaapkamer moet naast optimaal ook rustig zijn. Zo creëer je een goede slaapomgeving. Begin dan ook met een lichtplan voordat je aan de restyling begint. Wij hadden voor de slaapkamer bijvoorbeeld een prachtig ontwerp gemaakt, maar geen rekening gehouden met de lichtinval.

Wist je dat licht – naast helderheid – ook de ontwikkeling en fantasie stimuleert. Het is dus belangrijk dat er voldoende licht binnenkomt. Hoe je weet of je genoeg licht in de slaapkamer hebt, kan je uitrekenen met een simpel rekensommetje. Zo moet het glasoppervlak in vierkante meters (m2) zeker 25% van het beloopbaar vloeroppervlak bestrijken. Is dat zo? Dan heb je een gezond leefklimaat gecreëerd.

lichtplan restyling kinderkamer, slaapkamer tienerkamer love4kidz love4momz

Wij hebben voldoende licht in de slaapkamer. Elke ochtend vult de kamer zich met zonlicht en ook overdag is het licht genoeg om er te kunnen vertoeven zonder het licht aan te doen. Heb je echter niet voldoende natuurlijk daglicht overweeg dan het plaatsen van een paar dakramen. Tegenwoordig heb je deze in allerlei soorten en maten. Ben je nieuwsgierig naar diverse ontwerpen? Kijk dan eens bij bijvoorbeeld VELUX. Hier vind je zo veel verschillende soorten en maten die op maat verkrijgbaar zijn en in bijna elke kamer in te passen. Dakramen hebben als voordeel dat ze moeiteloos te openen en sluiten zijn en voor voldoende ventilatie zorgen.

Tijd voor deel twee van het lichtplan

Nu je weet hoe en hoeveel licht de kamer in komt, kan je bepalen welke kleuren je gaat gebruiken. Heb je veel licht in de kamer, dan kan je kiezen voor donkere kleuren. Met weinig licht is het verstandig om voor lichte kleuren te gaan. Dit vergroot de kamer en maakt het helder. Vind je rood een mooie kleur? Kies dan voor rode accessoires in plaats van rode vaste elementen. Een rode muur zorgt niet voor rust, maar juist voor energie. Niet handig in een slaapkamer. De perfecte kleur voor een slaapkamer is blauw. Deze kleur kan je prima combineren met andere koele tinten als grijs en wit. Maar is ook prima samen met bruin en crème.

lichtplan restyling kinderkamer, slaapkamer tienerkamer love4kidz love4momz

Tijd voor de inrichting. Heb je de mogelijkheid om je bed tegenover je ramen te plaatsen, dan zorg je ervoor dat het daglicht ’s ochtends je kamer in stroomt. Hierdoor heb je niet alleen vanuit je bed een mooi uitzicht (mits dat er is). Je wordt ook op een natuurlijke manier gewekt. Zorg in je lichtplan ook voor de perfecte gordijnen. Kies je voor shutters, Luxaflex, gordijnen of rolgordijnen. Zorg dat je jouw idee inpast in je plan. Zo kan je in een oogopslag zien of het echt past. Kies je voor rolgordijnen houd er dan rekening mee dat ze perfect passen bij het formaat ramen. Bij VELUX hebben ze naast de ideale dakramen ook verduisterende gordijnen op maat. Zo heb je overdag voldoende daglicht, maar is het ’s nachts donker genoeg voor een aangename nachtrust.

Waar moet je rekening mee houden in je Lichtplan?

1 – Hoeveel licht komt de kamer binnen?

Bereken hoeveel licht er in jouw slaapkamer komt. Zo kan je heel gemakkelijk bepalen of je voor lichte of donkere kleuren kan kiezen. Daarnaast weet je of je slaapkamer een gezond leefklimaat heeft om er naast te slapen ook (bijvoorbeeld) te studeren.

2 – Heb je ‘s ochtends licht?

Kijk of je ’s ochtends licht in de slaapkamer hebt. Dit is handig in het bepalen welke gordijnen je moet kiezen om aangenaam wakker te worden. Daarnaast weet je op deze manier hoe je je verlichting moet plaatsen. Zo heb je altijd het goede licht.

3 – Hoe valt het licht in de kamer

Als je weet hoe de lichtval in je kamer is, weet je niet alleen voor welke kleuren je het beste kan kiezen (warme of koude kleuren), je ziet ook gelijk wat de beste plek is voor bijvoorbeeld een bureau, leeshoek of het plaatsen van je bed.

4 – Kies je voor donker of lichte kleuren

Kleuren zijn natuurlijk smaak onderhevig en iedereen moet doen waar hij of zij blij van wordt. Maar als je een lichtplan maakt en dit in je moodboard uitwerkt, kies dan heel bewust je kleuren. Hierdoor krijgt je kamer niet alleen de stijl die je voor ogen hebt, maar bewaak je ook de rust die zo belangrijk is in een slaapkamer. Door het maken van een moodboard zie je heel gemakkelijk welke kleuren mooi samengaan en welke elkaar bijten.

5 – Hoe plaats je je bed?

Het lijkt heel onbelangrijk, maar het plaatsen van een bed in de slaapkamer is heel belangrijk. Ga je met je hoofdrichting het raam slapen? Wil je aan alle kanten rondom het bed kunnen lopen? Heb je ruimte genoeg om überhaupt een bed te plaatsen zoals je voor ogen hebt? Meet daarom je kamer nauwkeurig op. Bepaal daarna waar je je bed wilt hebben en plaats de rest van de meubels na het plaatsing van het bed. Zo zie je op je plattegrond eenvoudig of het past of niet. Werk op je plattegrond met losse meubel elementen zodat je kan schuiven in je ontwerp.

6- Voor welke gordijnen kies je?

In je lichtplan, moodboard en plattegrond moet er ook ruimte zijn voor raambedekking. Kies je voor gordijnen, rolgordijnen, luxaflex of shutters? Met je lichtplan weet je hoe de lichtinval is ’s ochtends en of je dus verduistering nodig hebt (of juist niet). Door je moodboard kan je zien welke kleur (rol)gordijnen het beste passen bij jouw interieur en gekozen kleuren. Hou je daarnaast rekening met de warmte die ze vasthouden. Je plattegrond helpt je te bepalen welk soort gordijnen het beste passen in jouw ontwerp. Heb je ruimte voor vloer lange gordijnen? Of is het verstandiger voor rolgordijnen te gaan. Wellicht staan houten shutters wel het allermooiste.

Succes ~X~
Marieska

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: