Ben jij een boekenwurm? Dan ken je het vast wel: je gaat op vakantie en hebt een hele weekendtas extra nodig voor je boeken. Het lekker ontspannen lezen wordt overschaduwd door het gewicht van de letters. Is een e-reader dan een uitkomst? Wij reviewen de Kindle Oasis met WIFI.

Zelf heb ik heel lang volgehouden dat een e-reader het gevoel van een boek lezen niet kan vervangen. De geur van het papier, het omslaan van de bladzijdes ik vind het een heerlijk gevoel dat bij ‘lezen’ hoort. Toch moet ik ook eerlijk toegeven dat aan het lezen van een ‘echt’ boek nadelen kleven. Ten eerste nemen boeken in je tas veel plek in. Ten tweede nemen ze ook een bepaald gewicht mee. Maar het aller vervelendste van een echt boek is: dat ik in lezend in bed  nooit een perfect houding kan vinden. Zo lees ik graag liggend op m’n zij, maar met het omslaan van de pagina’s moet je ook je boek steeds draaien. Mega irritant!

Maar overstappen op een e-reader vond ik altijd een dingetje. Zo hou ik graag vast aan wat ik ‘ken’. Ik ben voor tijdschriften, boeken en kranten in een ‘papieren vorm. Ik schrijf graag met een pen op papier en ik houd ook nog steeds een papieren offline agenda bij. Volgens mijn kinderen loop ik dan ook gruwelijk achter, want het kan allemaal zoveel sneller. Alleen, ik wil helemaal niet dat het leven sneller gaat. “Maar makkelijker dan?” Die vraag maakt dat ik overstag ga. Ik ga me overgeven aan een e-reader. “Kom maar op”, roepen ik semi-enthousiast, er van overtuigd dat het ‘echte’ boek het absoluut gaat winnen van de techniek.

E-reader keus: de Kindle Oasis

Binnen een paar dagen ligt hij voor me op tafel: de e-reader. ik heb gekozen voor de Kindle Oasis. Niet omdat ik weet dat dit de beste is, maar omdat de e-reader fanaten in onze familie hem unaniem aanraden: dit is het neusje van de zalm, top-notch, de musthave. Ik staar naar het platte schermpje. “Dit leest toch niet lekker?”, vraag ik me verbaast af. “Ik ben wel benieuwd hoor”, zegt dochter enthousiast. Ze wrijft in haar handen als we de Kindle registreren en aan de oplader hangen.

Eerlijk is eerlijk, het opstarten van de Kindle is kinderspel. Het wordt heel snel duidelijk hoe we de boeken moeten downloaden en hoe de e-reader werkt. Dat verbaast me, want ik ben over het algemeen niet zo snel met technische snufjes. De routing van de Kindle is echter gemakkelijk, zelfs voor mij.

kindle oasis e-reader love4momz amazon

Aan de test met de e-reader

Ik besluit de Kindle een eerlijke kans te geven door hem mee te nemen op vakantie. Want daar loop ik immers tegen de beperkingen van een echt boek aan. Ik kies een groot aantal boeken. Voor dochterlief gaan alle Harry Potter boeken digitaal mee. “Die kunnen nooit allemaal in mijn koffer, mam”. Ik maak een keuze uit diverse boeken waaronder ‘Judas’ en een biografie over Grace Kelly. Lekkere dikke boeken die je niet voor je plezier in je tas stopt (qua gewicht dan).

Al tijdens de reis naar onze vakantiebestemming toe merk ik dat de Kindle z’n magische werk doet. Dochterlief zit muisstil op de achterbank en leest. Nu leest ze sowieso graag, maar op dit moment horen we haar helemaal niet meer. Na de reis leest ze verder in de receptie, het restaurant en het huisje. Ik begin te vermoeden dat mijn momentje om te lezen beperkt gaat worden tot het zwembad (zwemmen wint het – bij haar – nog steeds van lezen) en ’s avonds laat in bed. Komt eigenlijk wel goed uit, want hiermee tackle ik gelijk mijn grootste probleem van een papieren boek: het gedraai in bed.

kindle oasis e-reader love4momz amazon

E-reader ga je mee naar bed?

Die avond neem ik de Kindle onwennig mee naar de slaapkamer. Het is even wennen om op een knopje te drukken en je boek ‘op te starten’, maar het eerste extra pluspuntje is er ook gelijk: ik hoef geen licht meer aan te laten. Zo stoor ik niemand meer met mijn nachtelijke leesmomentjes en val ik zelf ook niet meer met het licht aan in slaap. Puntje voor de e-reader. Daarnaast kan ik nu heerlijk op 1 zij blijven liggen terwijl de pagina’s voorbij vliegen. Met een simple druk op de pagina of het knopje op de rand sla ik de pagina’s makkelijk om. Daar komt bij dat de pagina’s niet draaien op het moment dat je de e-reader schuin houdt. Iets wat ik bij de iPad en iPhone heel irritant vindt als ik iets wil lezen. Nog een pluspuntje.

Ook het lezen van de pagina’s op een scherm went snel. Eigenlijk merk ik na één dag al niet meer dat ik elektronisch zit te lezen. Het scherm reflecteert niet zodat het rustig is voor je ogen. De kleur van de pagina is crème en ook dit bevordert de rust voor je ogen. Ik schiet door de boeken heen. Ik merk dat het gewoon moeilijk is om de Kindle even opzij te leggen. Doe ik dat wel dan hoef ik niet met een bladwijzer of boekenlegger te klieren, want hij onthoudt waar ik ben gebleven. Jippie.

kindle oasis e-reader love4momz amazon kindle oasis e-reader love4momz amazon

Boeken downloaden op locatie

Door de WLAN + 3G netwerk is het mogelijk om overal waar je bent nieuwe E-books op je Kindle te zetten. Hiervoor heb je geen computer nodig. Ideaal. Zeker als je ergens een boekentip ziet, hoort of leest. Je kan deze gelijk op je e-reader opzoeken en toevoegen aan je favorieten.

Conclusie

Hoewel ik nog steeds van mening ben dat echte papieren boeken iets moois en vertrouwds hebben ‘I still love the smell of paper and ink’. Ben ik van mening dat de e-reader en dan zeker deze Kindle Oasis een gezamenlijke eerste plaats verdient. Met andere woorden: ik ben om. Niet alleen scheelt het in gewicht en ruimte als je op vakantie gaat (niet onbelangrijk), maar het lezen vanaf het scherm voldoet (voor mij) aan alle eisen waaraan zijn papieren concurrent ook aan voldoet. Daarnaast heeft de e-reader een paar heel grote pluspunten verdient door zijn gebruikersgemak in bed, in onverlichte ruimtes of onderweg. Conclusie: de aanschafprijs van een e-reader is het absoluut waard, wij gaan nog heel veel leeskilometers maken met deze leuke manier van lezen.

kindle oasis e-reader love4momz amazon

Specificaties Kindle Oasis

 • WLAN + 3G
 • 143 mm hoog – 122 breed
 • 3,4 mm dik
 • 3 uur oplaadtijd
 • 4GB ruimte voor boeken
 • Beeldscherm zonder spiegeling
 • Geïntegreerde belichting
 • Omslaan: touchscreen – omblader knop
 • Wekenlang lezen met 1 keer opladen
 • 133 / 240 gram (zonder en met hoes)
 • Perfect uitgebalanceerd ergonomisch design
Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: