“Mam, mogen we opblijven tot 12 uur?” Elk jaar rond Oud & Nieuw krijg ik steevast deze vraag te horen. Vanaf het moment dat ik moeder werd is het een weegschaal van ‘nee’ of ‘ja’. Hoe bepaal ik welke kant de weegschaal uitslaat? 

Oud & Nieuw is altijd een spannende tijd bij ons thuis. Vuurwerk, visite en natuurlijk de vraag of “mogen we laat opblijven”.  Na de kerstdagen leven ze vol enthousiasme naar dit einde van het jaar toe. Zelf vind ik het vooral ‘nog een dag die georganiseerd moet worden’. Toch begin ik er elk jaar vol energie aan. Oliebollen, champagne, lekker eten, vuurwerk de hele rimbam. Het is elk jaar een zoete inval van vrienden en familie. Natuurlijk vind ik dat uiteindelijk super gezellig en wordt het altijd heel erg laat.

Maar de vraag of de kinderen tot 12 uur mogen opblijven is er eentje die wel de hele week tussen kerst en Oudjaarsavond in mijn hoofd blijft rondspoken. Zelf denken de kinderen dat ze het prima kunnen en zij zien dan ook geen enkel probleem om lekker mee te feesten tot het moment van het vuurwerk is aangebroken. Uit ervaring weet ik ondertussen dat dat wakker blijven best een dingetje is. De eerste uren na bedtijd gaan prima, maar zo tegen elven wordt het een hangen en wurgen om ze wakker en energiek te houden tot middernacht. Het is zelfs voorgekomen dat onze junior om kwart voor 12 in slaap viel en met geen mogelijkheid wakker te krijgen was. Wat een teleurstelling de volgende ochtend.

Vol energie het nieuwe jaar in

Voor dit jaar heb ik dan ook besloten dat de oudste van dertien prima tot 12 uur wakker kan blijven (tenzij ze zelf even wil gaan liggen). Dat de middelste van 10 tot tien uur mag rondwandelen om daarna te kijken of twee uurtjes slaap toch niet verstandig is en dat de junior van 5 lekker om 8 uur naar zijn bedje gaat om er kwiek en fief om 12 uur uit te komen om z’n pakketje vuurwerk de lucht in te zien gaan.

Hopelijk hebben we dan niet alleen een leuk uiteinde vol lol en energie, maar zijn ze ook op 1 januari nog een gezellig stelletje als we bij de opa’s en oma’s langs gaan om ‘Gelukkig Nieuwjaar’ te wensen.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: