Sinds ik als alleenstaande mama voor drie kinderen zorg en daarnaast als zzp’er mijn eigen onderneming run, merk ik hoe gemakkelijk je in een spagaat van afspraken, verantwoordelijkheden, taken, deadlines, zorg en opvoeding terechtkomt. Werk en privé lopen vloeiend in elkaar over. Hoe zorg ik dat ik niet overloop? Door een strakke planning, een to-do-list en rust in het hoofd.

Ondertussen weet ik het zeker: naar je werk gaan is vele malen makkelijker dan thuiswerken. Op kantoor maak je namelijk je uurtjes om daarna al filerijden terug te rijden naar huis. Thuiswerken is een constante jongleer-sessie om alle ballen even hoog te houden en ondertussen niets te laten vallen. Als ik dit bij vrienden neerleg, levert het me meestal meewarige blikken op: immers thuiswerken is toch zoveel makkelijker? Je hebt geen stress van op tijd komen, je kan in je pyjama lopen, geen file, geen collega’s die je van je werk houden, geen lunch pauze met droge boterhammen achter je bureau en al helemaal geen baas die voetje tikkend op z’n horloge staat te kijken. Dit is zeker waar, maar … Ja, er komt een maar.

Ballen, ballen, ballen

Sinds ik vanuit huis werk, zie ik naast mijn belangrijke werkmailtjes, -telefoontjes en artikelen die ik moet schrijven ook dat de vaatwasser nog vol zit, dat de bedden verschoond dienen te worden, de wasmachine een wasje kan gebruiken, de stofzuiger z’n enige taak heeft verzuimd enzovoorts enzovoorts. Daarnaast staan er elke dag om half vier een paar blije kids voor de deur die aandacht nodig hebben, overhoord moeten worden en een koekje, fruitje en drankje verzuchten. Dit terwijl mijn mailbox volloopt met te beantwoorden dringende vragen. De deadline op de klok voorbij tikt en mijn social media nodig een update kan gebruiken ‘want alleen zo krijgen we volgers’.  Ballen, ballen, ballen. Hoe hou ik deze allemaal in de lucht zonder ‘gek’ te worden? Heel simpel.

nooit meer te druk tony crabbe love4momz single mom

Nooit meer te druk hoe doe je dat?

Sinds ik het boek ‘Nooit meer te druk – een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’ van Tony Crabbe heb gelezen ben ik er van overtuigd dat je de drukte tegen kan gaan door goed te plannen, prioriteiten te leren stellen en keuzes te maken die bij je passen. Het ‘Nooit meer te druk werkboek‘ staat vol praktische tips en oefeningen waarin je stap voor stap aan een concrete strategie werkt om drukte de baas te blijven. Tips en oefeningen die er echt voor zorgen dat je leert om je van de drukte (in je hoofd) te bevrijden.

Daarom maak ik elke avond voor het slapengaan een lijstje met dingen die ik zeker moet doen en welke minder belangrijk zijn. Zo kan ik me de volgende dag focussen zodat ik niet tijd kwijtraak aan onnodige chaos. Zo ben ik er ’s ochtends voor de kinderen. Breng ik ze in alle rust naar school en lees ik met plezier een boekje voor aan de kleinste van het stel. Niks opgejaagd rennen-vliegen-draven. Mijn werk begint pas als ik weer thuis ben. Dan open ik mijn laptop en werk ik mijn mail weg, bekijk mijn social media accounts en schrijf mijn artikelen. Lunchen doe ik niet meer achter mijn computer, maar even los van het werk. Even een momentje voor mezelf waarin ik tijd heb om de krant te lezen, privé mail te beantwoorden en te genieten van een ‘warm’ kopje thee‘ in plaats van een koude klets naar binnen te gieten.

nooit meer te druk tony crabbe love4momz single mom

Privé is privé

Standaard klap ik om half vier mijn laptop dicht en gaan mijn mama-sprieten aan. Iedereen is welkom en ik ben er met drinken, fruit en een koekje. Zijn er vriendjes en vriendinnetjes dan heb ik tijd om klusjes in het huishouden te doen terwijl iedereen om me heen kwettert en snatert. Tijd voor huiswerk, tijd voor een verhaaltje of gewoon voor een momentje voor mezelf.  Om vijf uur gaan dochterlief en ik koken. Voor het gemak hebben we vier dagen in de week Hello Fresh maaltijden. Lekker vers, gezond en handig als je niet mis wilt grijpen in je koelkast. Ondertussen gaan vriendjes en vriendinnetjes naar huis en om 6 uur zitten we aan tafel en bespreken we de dag en maken we een lijstje voor de volgende dag: wat gaan we doen, wat moet ik niet vergeten.

Rond 7-enen ligt de kleinste op bed, na het lezen van een verhaaltje. Gezellig met z’n tweetjes even een momentje voor elkaar. Daarna gaat de middelste lekker zijn bedje in nadat ik ook met hem de dag heb besproken. Nu even de tafel afruimen, de vaatwasser inruimen en koffie zetten. Tot 9 uur is het tijd voor dochterlief. We kijken samen naar Friends op Netflix en bespreken lekker vrouwendingetjes  wat we willen delen met elkaar. Daarna is er tijd voor vriendlief. Via de telefoon nemen we even de dag door en leggen we agenda’s bij elkaar voor kleine momentjes samen.

nooit meer te druk tony crabbe love4momz single mom

Maak je denken inzichtelijk

Wanneer de oudste in bed ligt en de telefoon weer in de lader staat, gaat mijn laptop open om de laatste hand te leggen aan artikelen, mails en social media. Rond een uur of elf sla ik de computer definitief dicht. Om mijn dagboek ter hand te pakken en op te schrijven wat er goed is gegaan vandaag en wat ik heb geleerd om mezelf te bevrijden van de drukte. Zo maak ik concrete acties om de drukte duidelijk te maken voor mezelf en deze te verminderen. Het klinkt gek, maar sinds ik op aanraden van Crabbe het dagboek heb aangeschaft merk ik dat ik me duidelijk vasthoud aan de strategieën die voor mij lijken te werken. Op schrijven maakt inzichtelijk hoe ik denk. To-do-lists helpen me om de dag goed in te delen en tijd niet te verliezen aan chaos. Offline gaan als ik mama ben, zorgt voor een betere interactie met mijn kinderen. Online zijn tijdens mijn werk, maakt dat ik grotere stappen zet met de blog.

Al doende leert men

Ja, ik weet het … het is moeilijk. Want het draait niet alleen om plannen, maar ook om zelfkennis. Niet meer verkrampt vasthouden aan ‘dit moet’, maar er een ‘dit mag ook wel eens’ aan toe te voegen zonder in de stress te schieten. Ja, ik weet het: HET IS MOEILIJK. Zo ben ik nog steeds snel afgeleid en daarnaast lijkt elk apparaat in mijn huis een irritant biep-geluid te hebben dat mij er op attendeert dat ik toch echt even moet kijken (en handelen). Door dit handelen niet als falen te zien, maar als een leermoment, maakt het voor mij makkelijker om het te accepteren dat jongleren iets is dat je al doende leert.

 

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: