Al 25 jaar zijn ze niet meer weg te denken uit de fashionscene: Viktor & Rolf. De opvallende ontwerpen zijn echte eyecatchers of eigenlijk meer wandelende kunstwerken. Niet zo gek dus dat de Kunsthal tot en met 30 september een overzichtstentoonstelling ‘Viktor & Rolf – Fashion Artists 25  years’ laat zien. In deze tentoonstelling zijn alle modeshows met hun opvallendste stukken te zien. Wearable art dat qua vorm en materiaal van een grote schoonheid en technische perfectie is.

Overzicht 25 jaar Fashion Art

Met de grote overzichtstentoonstelling brengt de Kunsthal een ode aan de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf, die met hun wearable art een stempel drukken op de modewereld. Door continu de grens tussen mode en kunst op te zoeken, ontstaan radicale ontwerpen die zowel rebellie als romantisch zijn, controle en uitbundigheid laten zien en het contrast tussen classicisme en conceptualisme. In de zestig werken die je tijdens deze tentoonstelling te zien zijn, laten de ontwikkeling zien van een duo dat gaat voor schoonheid en technische perfectie.

viktor & rolf kunsthal rotterdam love4momz
Picasso hommage – Spring 2016 – Haute Couture

Opvallende stukken

Bij binnenkomst loop je gelijk tegen het opvallende rode gewaad aan uit de Bedtime Stories collectie. Het lijkt alsof het model opgestaan is en besloten heeft haar bed aan te trekken voor die dag. Dit is een van de vele  ready-to-wear ontwerpen die je tijdens de tentoonstelling te zien krijgt.

viktor & rolf kunsthal rotterdam love4momz
Bedtime Stories – 2005 – Ready to wear collection

Naast opvallende stukken uit de modeshows – zoals mijn all time favorite de rode baljurk van tule met gaten uit de ‘Cutting Edge Couture’ collectie. Die met zijn vele lagen tule, de gaten en vooral het silhouet en de fijnheid van de jurk – ondanks de weggesneden delen alsof de jurk zwaar onder vuur heeft gelegen –  een item is om langer bij stil te staan – vind je ook ontwerpen die het ontwerp duo in opdracht voor anderen hebben gemaakt.

viktor & rolf kunsthal rotterdam love4momz
Cutting Edge Collection – Spring 2010 – Ready to Wear
viktor & rolf kunsthal rotterdam love4momz
Bruidsjurk Prinses Mabel van Oranje Nassau – speciaal door ING Art Management in bruikleen gegeven

Herkenbaar ontwerp is de – inbruikleen gegeven – bruidsjurk van prinses Mabel. Deze jurk bezaaid met strikken is opvallend in zijn eenvoud en aanwezigheid. De driedimensionale sleep met de grote strikken blijft een eyecatcher. Daarnaast vind je twee jurkjes die Madonna droeg tijdens de uitvoering van ‘Tears of a Clown en twee prachtige kostuumontwerpen voor ‘Dutch Doubles’ van het Nationale Ballet.

Viktor & Rolf Kunsthal Rotterdam Love4momz
Jurk gedragen door Madonna tijdens Tears of a Clown in Basel 2016
Viktor & Rolf Kunsthal Rotterdam Love4momz
Theaterkostuums – voorstelling ‘Dutch Doubles’ -2014 – Het Nationale Ballet

Viktor & Rolf wearable art

Naast dat de modellen met de grote poppenhoofden uit ‘Haute Couture Action Dolls’ en het pak met de 7 lagen uit de ‘One Woman Show’ opgedragen aan hun muze Tilda Swinton, mag in de Kunsthal de collectie draagbare schilderijen niet ontbreken natuurlijk. Deze ontwerpen lijken letterlijk te zijn weggelopen uit een museum, gehuld in een van hun favoriete oude meesters.

Viktor & Rolf Kunsthal Rotterdam Love4momz
Viktor & Rolf – Haute Couture Action Dolls – Fall 2017
Viktor & Rolf Kunsthal Rotterdam Love4momz
Viktor & Rolf – One Woman Show – 2003 – Ready to Wear – Porseleinen pop (miniatuur)
Viktor & Rolf Kunsthal Rotterdam Love4momz
Viktor & Rolf – Wearable Art – Fall 2015 – Haute Couture Show

De ontwerpen tijdens de tentoonstelling worden vergezeld van een miniatuur uitvoering gedragen door porseleinen poppen. Ook deze mini versies van de designs zijn met de hand gemaakt en vervaardigd met evenveel liefde als het originele stuk.

Tulle Capsule Collection in Pop-up Store

Bij het verlaten van de tentoonstelling kom je uit in een heuse Viktor & Rolf pop-up store. Hier vind je naast V&R merchandise ook bijzondere items zoals het behang en de t-shirts met ontwerpschetsen en de Viktor & Rolf ‘Tulle Capsule Collection’. Deze  ontwerpen in tulle refereren aan eerdere collecties (het NO-shirt, een Cutting-Edge jurkje en een Flowerbomb shirtje) en zijn speciaal ontworpen om hun 25e lustrum te vieren.

Viktor & Rolf – Fashion Artists 25 Years | t/m 30 september 2018 | Kunsthal – Museumpark  Westzeedijk 341 – 3015 AA Rotterdam | informatie over prijzen en openingstijden vind je hier

ken je de Rijkswachters al?
Deze bewakers van kunstschatten uit het Rijksmuseum stelen zeker je hart.
Lees alles over ze in de blog
Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: