Twee weken geleden viel de oproepkaart op de mat: uitnodiging vaccinatie (HPV). Dochterlief is 12 en komt dus in aanmerking voor de HPV vaccinatie die haar moet gaan beschermen tegen baarmoederhalskanker. In de media hoor ik diverse verhalen. Geluiden die ‘voor’ zijn, maar vooral ook heel veel verhalen die beweren dat de HPV vaccinatie niet goed is. Omwille van mijn dochter probeer ik al mijn vragen voor mezelf helder te krijgen om zo een goede ‘Ja’ of ‘Nee’ te kunnen geven op de prik.

 Eerlijk, ik ben niet tegen inenting. Helemaal niet zelfs. Ik ben van mening dat de vooruitgang van de mensheid mede aan vaccinaties te danken is. Dat we er nu zo over twijfelen en over na denken, komt – dit is mijn mening – volgens mij vooral omdat we niet weten hoe het is om midden in een dodelijke epidemie te zitten zoals vroeger met de pokken en de pest. Een luxe probleem eigenlijk. Neemt niet weg dat ik vind dat je wel een open vizier moet houden en open moet staan voor andere meningen.

Hoewel ik dus niet tegen het rijksvaccinatieprogramma ben en mijn drie kinderen alle drie hun vaccinaties hebben gehad, heb ik bij de HPV vaccinatie wel het gevoel ‘Waarom is deze prik eigenlijk nodig’. Daarom besloot ik een tijdje geleden al mijn vragen op te schrijven en ze een voor een beantwoord te krijgen. Onderbouwd door gedegen wetenschappelijk onderzoek. Hieronder vind je de vragen en antwoorden die ik tijdens mijn zoektocht zocht en vond.

Wat is HPV precies?

Een heel belangrijke, zo niet de belangrijkste vraag wat mij betreft is ‘Wat is HPV precies’. In de folder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) staat het als volgt omschreven: HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Fijn dat het kort en bondig is, maar ik vind persoonlijk dat ik voor het maken van een bewuste keuze meer nodig heb dan een kort en bondig antwoord. Daarom besluit ik mijn vraag voor te leggen aan een dokter en hem te vragen om een uitgebreid antwoord.

Welke keuze maak ik?

Mijn keuze valt op mijn ex-man Erik, vader van onze dochter van 12, en vliegerarts. Iemand die ik ken als: rechtdoorzee, eerlijk, betrouwbaar en zeker niet over 1-nacht-ijs-gaand. Daarnaast is hij een zorgzame lieve vader voor onze beide kinderen. Als mijn ex zijn wij op elkaar aangewezen om de opvoeding samen te doen en hierin zijn we het niet altijd gelijk eens met elkaar, maar proberen we wel altijd een gezamenlijke lijn uit te zetten.

Kan deze arts en vader mij overtuigen? Ik twijfel namelijk best wel. Zijn antwoord is als volgt: HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Het is een zeer besmettelijk virus waar vrijwel alle seksueel actieve mensen ooit mee in aanraking komen. Het wordt tijdens seks overgedragen door huid op huid contact. Er zijn meer dan 100 types bekend van dit virus. Meestal hebben besmette personen geen symptomen en zorgt het niet voor klachten. In sommige gevallen kan het leiden tot genitale wratten. Van sommige types van HPV weten we inmiddels dat het baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het kan vele jaren duren tussen besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker.

HPV voorkomen door seksueel contact?

Oké, ik dacht altijd dat het om een seksueel overdraagbare besmetting gaat die je vooral krijgt door veelvuldig seksueel contact. Is het dan niet voldoende om onze dochter op te voeden met het moraal van: zorg dat je niet te veel seksuele partners hebt en doe het altijd veilig? Dan sluit je de gevaren toch al voor een groot deel uit? Erik: “Het virus wordt via de huid rondom de penis of vagina overgedragen, maar dit kan ook via de handen of de mond gebeuren. Een condoom biedt onvoldoende bescherming. Als je het virus bij je draagt heb je meestal geen symptomen. Het is daarom nagenoeg onmogelijk om te voorkomen dat je met het virus in aanraking komt. Een condoom beschermt uiteraard wel tegen de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en ongewenste zwangerschap.” Oke, dat betekent dat het niet voldoende is om haar op te voeden als een verantwoorde goed nadenkende vrouw alleen. Ze kan dus ook het virus oplopen zonder een ‘wild seksleven’. Immers kan ook haar partner – zonder dat hij het weet – besmet zijn met het HPV.

Dan komt gelijk een volgende vraag bovendrijven: als zowel jongens als meisjes besmet kunnen zijn met HPV, waarom enten we dan alleen meisjes in? Allereerst omdat het verband tussen HPV en baarmoederhalskanker is bewezen. Jaarlijks overlijden zo’n 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. In 70% van de gevallen zijn HPV16 en HPV18 hier verantwoordelijk voor. Sinds 2017 wordt dan ook bij analyse van het uitstrijkje ook gekeken of het virus wordt aangetroffen. Een uitstrijkje wordt sinds 1996 via een bevolkingsonderzoek 5 jaarlijks gemaakt bij vrouwen vanaf 30 jaar. De inenting bij meisjes zal er voor zorgen dat deze soorten kanker minder vaak voorkomt. Bij mannelijke vormen van kanker zoals penis, anus of keelkanker is niet zo’n duidelijk verband aangetoond als bij baarmoederhalskanker. De mogelijkheid van vaccineren tegen HPV van jongens zal in de toekomst waarschijnlijk zijn.

Welke bijwerkingen zijn er?

Dit is niet anders dan andere vaccinaties. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je er iets van krijgt door de lage dosis die je krijgt. Er is al tientallen jaren ervaring. De wetenschap is ondertussen zo ver dat ze weten hoe de vaccinaties werken. Er zijn, zoals bij elke vaccinatie, enge verhalen in omloop over bijwerkingen. Een die veel genoemd wordt is chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit komt veel voor bij tienermeisjes. Er is echter nooit een verband aangetoond dat dit iets te maken heeft met het HPV vaccin. Ook in Groot Brittannië heeft men geen verband kunnen vinden tussen CVS en de vaccinatie. Meestal zijn er geen bijwerkingen. De meest veelvoorkomende bijwerkingen zijn pijn op de plaats van inenting of een rode vlek.

Baarmoederhalskanker is een heel erg vervelende ziekte die helaas nog veel voorkomt. In veel gevallen leidt het tot operaties en soms zelfs tot overlijden van de getroffen vrouw. Een van de zeer grote boosdoeners is het HPV virus, wat niet behandelbaar is. Als de cellen van de baarmoederhals besmet worden met het humaan papillomavirus kan het zorgen voor DNA schade. Dit kan leiden tot onrustige cellen die uiteindelijk kunnen omvormen tot kankercellen. Dit duurt meestal 10-15 jaar. Als je kunt voorkomen dat HPV deze cellen besmet, kun je in veel gevallen voorkomen dat deze vorm van kanker ontstaat. Omdat je met de vaccinatie niet 100% beschermd wordt tegen alle vormen van baarmoederhalskanker zul je ook nog via het bevolkingsonderzoek opgeroepen worden vanaf 30 jaar. Je kunt door de vaccinatie wel voorkomen dat je HPV16 en HPV18 krijgt, waarmee je een groot deel van het risico wegneemt.

Baarmoederhalskanker

Bij inenting, of vaccinatie tegen HPV worden jongen meisjes beschermd tegen twee soorten hoog risico HPV, types 16 en 18. Zij zijn verantwoordelijk voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. De vaccinatie wordt gegeven bij meisjes in het 13e levensjaar zodat ze beschermd zijn voor deze twee gevaarlijke soorten HPV voordat ze seksueel actief worden. De prikken hoeven later niet herhaald te worden om beschermd te blijven. De vaccinatie bestaat uit twee prikken in de bovenarm, waar 6 maanden tussen zit.

Zoals bij iedere vaccinatie wordt er door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) eerst uitgebreid gekeken of het veilig is voordat het in een rijksvaccinatieprogramma komt. Dit duurt vele jaren. Als je toch je twijfels hebt of het veilig is raad ik je aan om naar de huisarts te gaan. Hij/zij zal je meer kunnen vertellen en je eventueel informatie brochures kunnen geven.

hpv inenting love4kidz love4momz

Belangrijke informatie over HPV

  • Het virus wordt vooral doorgegeven bij seksueel contact;
  • Je merkt het niet als je HPV hebt,
  • Meestal ruimt het lichaam HPV weer op binnen 2 jaar,
  • HPV kan niet worden behandeld. Er zijn geen medicijnen voor,
  • Het is moeilijk te weten door wie en wanneer je besmet bent geraakt,
  • Het kan meer dan 10 jaar geleden zijn dat je het virus kreeg,
  • HPV kan de cellen in de baarmoederhals veranderen,
  • Minder dan 1% van de vrouwen met HPV krijgt baarmoederhalskanker,

Conclusie

Na heel veel gesprekken. Hebben wij samen besloten om dochterlief wel de HPV vaccinatie te geven. De voordelen wegen – wat ons betreft – duidelijk op tegen de nadelen. Maar dat is onze mening. Wij hopen dat jij ook met een goed gevoel je eigen mening vormt.

 

Author

2 Comments

  1. Pingback: Een puber in huis | hoe ga je er als mee om? - Love4Momz

  2. Excellent post Marieska! I wholeheartedly agree. I’m very pro-vax and this vaccine is just another way to protect my daughter. She has received the series of injections with no problem. Who wouldn’t want to protect their child from hpv related cancer.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: