Vandaag is het Warmetruiendag. De dag dat we met z’n allen de verwarming een graadje lager zetten en een dikke warme trui aantrekken. Doe je mee?

Gehuld in mijn dikste wollen trui met enorme col zit ik achter de computer. De verwarming staat op 16 graden. Waarom? Het  is Warmetruiendag. Warme truien wat? Warmetruiendag. Een dag waarop we met z’n allen de verwarming lager zetten en de energiebesparing successen met elkaar te delen. Dat kleine beetjes helpen blijkt wel, want wist jij dat door je verwarming één graad lager te zetten bespaar je maar liefst 6 procent CO2 en 6 procent energie.

Hoe voelt dat nu een om een dagje niet in een behaaglijk warme kamer te zitten werken? In eerste instantie sta ik er niet om te springen. Met koude handen typen is niet mijn favoriete bezigheid. Dus met een dubbel gevoel heb ik de thermostaat laag gedraaid vanochtend en heb ik mijn dikke wintertrui aangetrokken. De ochtend ging redelijk snel voorbij. Je bent met drie kinderen die naar school moeten ook wel even druk. Tijd om je koud te voelen is er dan ook niet. Na de kinderen naar school te hebben gebracht, gaat mijn werkdag beginnen. In mijn kantoor is het niet warm en ik kies ervoor om in de woonkamer te gaan werken vandaag. Na een uurtje tikken merk ik dat het eigenlijk niet zo erg is als ik eerst dacht. Ja, het is kouder, maar de dikke trui is een prima hulpmiddel. Mijn koude vingers (daar kom ik niet onderuit) ga ik tegen het lijf met een pot thee op tafel. Zo nu en dan warm ik mijn handen hier aan. De thee houdt de rest van mijn lijf ook lekker warm. Dat ik ondertussen energie bespaar is een goede motivator om er mee door te gaan.

warmetruiendag love4momz thee wintertrui winter energie verwarming

Ook de basisschool van de jongens hullen zich vandaag in warme truien en zetten in elk lokaal de verwarming laag. Om te voorkomen dat onze kleuter het toch warm krijgt tijdens het spelen. Heb ik in plaats van voor een trui, gekozen voor laagjes kleding. Zo kan hij zelf bepalen om z’n vest uit te doen als het tijdens het rennen en draven toch te warm wordt.

Warmetruiendag | Klimaatverbond Nederland

Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag; zij organiseert deze actie sinds 2007. Sinds 2013 organiseren Greenchoice en Klimaatverbond Nederland deze nationale energiebesparingsactie samen onder het motto ‘de groenste energie is de energie die je niet gebruikt!’.

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: samen hebben we impact.  Want… wist je dat ons CO2 budget bijna op is? Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: