De Nest is echt een slimme thermostaat

Tegenwoordig kun je een hoop technologie gebruiken in huis om bepaalde zaken gemakkelijker of goedkoper te maken. Een van deze technologische hoogstandjes waar je tegenwoordig niet meer onderuit kan is de Slimme Thermostaat of in de volksmond: de slimme meter. Maar welke is nu echt slim en is de slimme meter wel écht slim? Wij testten de Nest thermostaat.

De slimme thermostaat is zo’n thermostaat die je van afstand kan bedienen en waarmee je de energiekosten bij kan houden. Heel handig, want je energieverbruik wordt gelijk inzichtelijk en in kaart gebracht. Hierdoor kan je heel snel zien wanneer je ’te’ veel verbruikt of waar je wellicht kan besparen.

Inmiddels zie je veel van deze apparaten voorbij komen alle energieleveranciers zijn ermee bezig. Lijkt leuk toch? Maar wanneer we ons iets meer hierin verdiepen blijkt er niet alleen sprake te zijn van een besparing en inzicht in verbruik en kosten. Nee, er is meer aan de hand. Sinds de energiemarkt vrij is gegeven kan je als huishouden gemakkelijk overstappen naar een goedkopere leverancier. Dit heeft als voordeel gehad dat de energietarieven de afgelopen jaren behoorlijk zijn gedaald. Super toch? Maar wat gebeurt er nou precies met zo’n slimme thermostaat. Wanneer je in het bezit bent van een thermostaat die aangeboden wordt door je energieleverancier zit er een addertje onder het gras. Niet alleen betaal je maandelijks extra kosten voor de service van deze thermostaten, ze zijn vaak ook nog eens gebonden aan de betreffende energiemaatschappij met hun functies. Kortom, je hebt extra kosten aan het apparaat en je kunt niet meer overstappen omdat dan de thermostaat voor het grootste deel niet meer functioneert. Je energiemaatschappij kan vervolgens weer net even wat meer vragen voor stroom en gas en daar gaat het gehele voordeel alweer teniet!

Nest – overzicht

Toch hoeft het niet zo te gaan. Neem nu bijvoorbeeld Nest. Dit is een onafhankelijke slimme thermostaat die ook nog eens uit te breiden is met slimme brandmelders. Met deze thermostaat kun je dus genieten van het voordeel dat je inzicht hebt in je verbruik, bespaard omdat de thermostaat is uitgerust met slimme opties en je kunt gewoon blijven overstappen naar de goedkoopste leverancier!

De Nest thermostaat is uitgerust met een aantal slimme opties. Opties die juist met een gezinsleven het verschil kunnen maken tussen bijbetalen of terugkrijgen met de jaarafrekening van energie. Hieronder een paar van de belangrijkste.

  • Auto-Schema
  • Auto-Afwezig
  • True Radiant
Auto-Schema

Zodra de Nest Thermostaat is geïnstalleerd bedien je hem eenvoudig door aan de buitenste ring te draaien. Warmer of kouder zijn de simpele opties. De eerste week draai je de temperatuur omhoog wanneer je wilt dat het warmer is in huis en draai je de temperatuur omlaag wanneer verwarmen niet meer nodig is. Na een week zal de Nest precies je schema weten en dit dan hanteren. Maar er is meer, want de Nest blijft zijn hele leven lang doorleren. Zijn de kinderen normaal op vrijdag om 13:00 uur thuis en komen ze in het nieuwe jaar pas om 15:30 uit school, dan zal de Nest automatisch de verwarming later in schakelen.

Nest – Geschiedenis
Auto-Afwezig

We kennen het allemaal, de verwarming net op 20 graden gezet en dan komt er een telefoontje. Gezellig, een bakkie doen! Je verlaat het huis en komt twee uur later pas weer terug. Toch zonde dat de verwarming dan terwijl je er niet bent toch je huis aan het verwarmen is? Dankzij de Auto-Afwezig functie komt dit niet meer voor, de Nest schakelt zodra hij merkt dat je er niet bent de verwarming automatisch uit. En zodra je weer thuis komt? Pakt hij het schema weer op en wordt het gewoon weer 20 graden!

True Radiant

We staan altijd om 7 uur op, maar het begint pas behaaglijk te worden in huis als we een half uur verder zijn. Vervelend! Maar hoe laat moet je dan de thermostaat timen als je het echt om 7 uur warm wilt hebben? De Nest regelt dit perfect voor je. Doordat hij bijhoudt hoe lang het duurt om de gewenste temperatuur te bereiken, is het op de tijd dat jij wil ook echt warm. En natuurlijk blijft de Nest dit het hele jaar door meten, want met sneeuw en ijs duurt het gewoon wat langer voordat je huis warm is. Alleen nu merk je er niks meer van!

Nest – verwarmen
Nest App

Download je de app op je telefoon dan kun je de Nest ook vanaf afstand bedienen, maar je kunt ook met je computer inloggen om je temperatuur aan te passen. Verder kun je dagelijks zien hoe lang de verwarming aan heeft gestaan. Omdat de Nest zich enkel richt op de verwarmingskosten (ca. 50% van de energiekosten) heb ik ook nog enkele tips om het stroomverbruik te verlagen, deze kan je lezen in de blog ’10 tips voor een positief energieverbruik’ Hieronder geef ik alvast 2 tips weg.

  1. Let bij vervanging van elektrische apparaten goed op het energielabel

    Een nieuwe koelkast verbruikt namelijk al snel 30-40% minder energie dan eentje van 5 jaar oud. Dit betekend ook dat het al snel loont om bijvoorbeeld die oude vrieskist in de schuur eens te gaan vervangen.

  2. En wat betreft verlichting is het slim om LED verlichting te gaan gebruiken.

    Begin hiermee met de verlichting die veel aanstaat, bijvoorbeeld de buitenlamp, woonkamer-verlichting, badkamer-verlichting enz. Hoe meer uren per week een lamp brand hoe meer het bespaard om deze te vervangen voor een LED lamp.

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.