Hoe veel complimentjes geef jij per dag? Als je er over nadenkt, zijn het er soms maar bitter weinig. Dat terwijl het zo leuk is om een complimentje te ontvangen … en te geven! Om je er even aan te herinneren dat complimentjes geven gemakkelijk is, is het elke 1e maart De Nationale Complimentendag. Een dag die draait om persoonlijke aandacht en waardering. 

Iedereen heeft complimentjes nodig. De ene iets meer dan de andere, maar het ontvangen van een lief berichtje doet iedereen goed. Dat het niet altijd gemakkelijk is om op een complimentje te reageren, blijkt wel als je spontaan iemand complimenteert met zijn of haar nieuwe outfit, haardracht of uitstraling. De meest gebruikte reacties zijn dan “Oh, ik heb het al heel lang”, “Het zit voor geen meter”, “nee joh doe niet zo gek”. Complimentjes ontvangen blijkt voor veel mensen best moeilijk. Zelf vind ik het ook altijd ongemakkelijk. Dit betekent overigens niet dat ik niet heel erg van een complimentje geniet. Vooral de onverwachte lieve opmerkingen doen me het meest. Die spontane acties waar je een glimlach van krijgt. Wie wil dat nou niet.

Volgens William James (Amerikaanse psycholoog 1842-1910) is de diepst menselijke behoefte, de behoefte om gewaardeerd te worden. Dit verklaard gelijk waarom gebrek aan waardering de nummer 1 reden is voor mensen om ontslag te nemen en relaties stuklopen. Oplossen van dit probleem is niet met 1 complimentje op te lossen, maar een beetje aandacht doet wonderen voor de geest.

Allemaal leuk, lief en aardig, maar waar begin je met het geven van een complimentje? Ga je at radom strooien met positieve opmerkingen of kies je gedoseerd je ontvangers? Ik ben er nog niet over uit. Het voelt op de een of andere manier ook niet helemaal oprecht om het op een speciale dag te doen, net als Valentijnsdag. Toch moet ik stiekem toegeven dat – hoewel ik niks om Valentijn geef – ik toch altijd een tikkeltje teleurgesteld ben dat mijn wederhelft daar hetzelfde over denkt. En eerlijk, wat is nu een dag … een momentje om er eventjes extra bij stil te staan dat we een beetje liever en positiever tegen elkaar moeten zijn. Oké, we moeten er aan herinnerd worden, dat is weinig spontaan … maar als de ontvanger nu wel spontaan blij wordt, dan is het doel toch geslaagd?

Hoe geef je eigenlijk een complimentje?

Spontaan iets liefs zeggen

Heel belangrijk bij het geven van een complimentje is dat het spontaan is. Dus niet in antwoord op een positief woord gelijk een complimentje teruggeven, maar een complimentje geven aan iemand waarvan je op dat moment denkt: “Ja, dat heb je verdiend”. Zo maar iets liefs zeggen tegen iemand komt altijd binnen en geeft de ontvanger zeker een warm gevoel

Zorg dat het gemeend is

Een compliment geven waaraan je eigenlijk twijfelt, komt niet over. Een complimentje raakt alleen zijn doel als het gemeend is. Recht uit het hart en eerlijk. Niemand wil een zo-zo compliment ontvangen omdat dat nou net zo ‘hoort’ of ‘wel zo aardig is om te doen’. Als je iemand complimenteert met zijn werk, kapsel, kleding of uitstraling zorg dan dat je dat ook echt zo voelt. Anders kan je beter je compliment inslikken. Niets is zo vervelend als ongemeende opmerkingen die positief moet zijn. Niets is zo heerlijk om te horen dat je gewaardeerd wordt … omdat het zo is.

Maak het persoonlijk

“Dat doe je goed”, is een klein complimentje dat je gemakkelijk uitstrooit, maar echt persoonlijk is het niet. Wil je echt een compliment geven dat blijft hangen en een glimlach aan de ontvanger geeft, zorg dan dat je opmerking persoonlijk is. “Ik vind dat jij dat heel goed doet zo …. …. ” … het is maar een kleine verandering, maar zorgt er niet alleen voor dat het compliment binnenkomt, maar ook blijft hangen en voor een reactie zorgt.

Laat het je niet afdwingen

Een complimentje is het allerleukste als het onverwachts komt. Dus tijdens Nationale Complimentendag niet gaan zitten wachten op dat ene lief woord of die gewenste opmerking. Dat werkt niet. Net als een verzonnen complimentje ook niet werkt. Je prikt door een verzonnen compliment als door een luchtbel heen en een afgedwongen compliment geeft niet het juiste positieve resultaat. Onverwachts dus. Ja, ik weet waar ik het over heb, want ik ben een meester in het opeisen van complimentjes en geloof me, dat werkt niet. Staat tegenover dat vriendlief er niet vatbaar voor is en in plaats van een verzonnen zin op te lepelen, überhaupt niets meer zegt … ook niet onverwachts. De perfecte manier overigens voor mij, want als er dan wel een complimentje komt – onverwacht en spontaan – dan raakt het me recht in m’n hart. Stoppen dus met afdwingen!

Zorg dat de ontvanger het begrijpt

Een complimentje geven is super leuk, zeker als je ziet dat het bij de ontvanger binnenkomt. Zorg er dus voor dat de ontvanger je opmerking begrijpt. Vermijdt in dit geval sarcasme en ironie. Een complimentje moet oprecht en eerlijk zijn en op het lijf gesneden van de ontvanger. Op het moment dat het compliment niet wordt begrepen door de ontvanger, kunnen er heel vervelende situaties ontstaan

Allemaal leuk die complimentjes geven … persoonlijk, via een brief, telefoon of sms/app. Maar hoe ga je daar als ontvanger mee om? Laten we met z’n allen afspreken dat als je dan een complimentje krijgt waar je blij van wordt. Dat we ook ‘normaal’ reageren. Niet zenuwachtig weglachen of wegwuiven, maar het complimentje in ontvangst nemen. “Dankjewel” is eigenlijk een complimentje terug. Je laat zien dat je blij bent met de opmerking en dat je deze waardeert. De cirkel is dan weer rond!

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: