Buitenspelen is gezond! Dat is een uitdrukking die je veel hoort en ziet. En het is inderdaad waar. Van buitenspelen worden kinderen, gezonder, socialer en slimmer. Buitenspelen is dus onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Als kinderen minstens een uur per dag intensief bewegen, worden het gezonde en fitte volwassenen. Daarbij helpt het ook om overgewicht tegen te gaan.

Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden en verleggen ze hun grenzen. Buitenspelen bevordert vaardigheden als klimmen, springen, gooien en vangen, schommelen, rennen en schoppen. Veel buitenspelen verhoogt de concentratie en de leerprestaties op school. Maar als buitenspelen zo’n positief effect heeft op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen, waar kunnen kinderen dan het beste mee spelen? Hieronder vind je een aantal tips:

Buitenspelen voor kinderen tot 4 jaar

Al van kleins af aan is het heerlijk als je kindje lekker in de tuin kan spelen. Een zandbak met zandspeelgoed is vaak één van de favorieten bij kinderen. Lekkere taartjes en pannenkoeken bakken van zand. Fietsen draagt bij aan de motorische vaardigheden van kleine kinderen. Voor hen kun je een driewieler, loopfiets of fietsje met zijwieltjes aanschaffen. Door te fietsen op een loopfiets leren de kinderen goed hun evenwicht bewaren.

buitenspelen schommel love4momz

Er zijn kleine wipjes en glijbaantjes te koop voor in de tuin. Deze zijn in de winter makkelijk in je schuur op te ruimen. Bij heel mooi weer is een watertafel natuurlijk fantastisch voor kinderen. Heerlijk spetten en spatten met water en met de bootjes varen. Leg ook een bal in de tuin, kinderen kunnen dan al vroeg oefenen met het rollen, gooien en schoppen van de bal.

Buitenspeelgoed voor oudere kinderen

Als een kind wat ouder is, dan zal het meer uitdagender speelgoed willen. De tuin wordt dan vaak te klein om te fietsen, en ook het glijbaantje en het wipje zijn niet leuk meer. Trekbal is een populair spel wat je zou kunnen aanschaffen. Je speelt dit spel met z’n tweeën. Je moet wel een beetje ruimte hebben, want de lengte tussen de touwen is 3,5 meter. Je trekt de touwen uit elkaar en de bal schiet naar je medespeler aan de overkant. Circusattributen is ook erg leuk om aan te schaffen voor je kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een diabolo, jongleren of steltenlopen. Of laat ze eens oefenen op een eenwieler. Ook rolschaatsen, schommelen  of skeeleren is populair, kinderen leren hierdoor goed hun evenwicht bewaren.

buitenspelen schommel love4momz

Zelf buitenspelen

Wat natuurlijk het mooist is als je in een kinderrijke buurt woont waar kinderen met elkaar kunnen spelen en hun eigen (bal)spel kunnen bedenken en spelen. En waar ze in de buurt ook een fijne en veilige plek hebben om met elkaar te spelen. Dat is goed voor de sociale vaardigheden van de kinderen. Of ga eens op een mooie dag met je kinderen wandelen of naar een (natuur)speeltuin. Dat is weer eens wat anders en ze zullen daar zeker genieten! En jij ook.

 

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: