Avondklok, Hoe gaan we dat doen?

Vanaf vanavond is er in Nederland een Avondklok. Dit betekent dat iedereen van 21.00 uur tot 04.30 uur binnen moet zijn. Nu vond ik dat allemaal niet zo’n probleem, want in de winter ben ik toch meer van het cocoonen en gaat de jongste om 19.00 uur naar bed. Tot ex-lief gisteren de kinderen kwam halen en zei: “ik pas me heus aan, maar het kost mij nu wel tijd met de kinderen. Daar baal ik van”. En inderdaad ook deze regel zorgt weer voor extra geregel in ons samengestelde gezin.

De schema’s van brengen en halen waren heel duidelijk: de ene week van vrijdagavond tot maandagochtend. De andere week van zaterdagochtend tot maandagochtend. Voor alle kinderen hetzelfde zodat het geen zoete inval van halen en brengen zou worden. Echter kwam er een kleine wijziging in het schema toen papa 1 ging verhuizen.
Fietsten tot voor kort de oudste twee op maandagochtend zelf naar school vanuit vaderlijk-huis, met 85 kilometer extra op de teller is dat met de auto al één uur extra reistijd. Dus werd besloten dat de kinderen dan zondagavond rond half 9 zouden thuis komen. Niks aan het handje. Prima geregeld. Papa neemt dat stukje heen en weer gerij zonder mopperen voor z’n rekening. Tot dus gisteren de avondklok ter sprake kwam.

Afspraken maken

Zelf heb ik er geen moeite mee: ik werk vanuit huis, vind het ’s winters altijd lekker om te cocoonen en haat kou, wind en regen. Ik zag geen reden om me na 21.00 uur op straat te moeten begeven, behalve als er grote paniek zou zijn … en dan heb je met een eigenverklaring ook een vrijbriefje. “Kan allemaal wel zijn”, reageerde dus ex-lief. “Maar ik ga dat dus wel voelen. Normaal zijn de kinderen tussen half 9 en 9 uur bij jou, maar nu moet ik dus zorgen dat IK om 9 uur thuis ben. Dat betekent dat ik voor half 7 moet gaan rijden. Hierdoor komt onze avondmaaltijd in de knel. Ik vind het niet alleen vervelend dat ze nu precies op een bepaalde tijd thuis moeten zijn, terwijl we het zelf altijd zo flexibel doen. Ik vind het ook vervelend dat ik op zondag moet gaan opletten of ik alles wel ga halen ‘binnen de gestelde tijd’ omdat ik anders een boete riskeer”.

Ik keek hem aan en kon alleen maar instemmend knikken. Inderdaad. Met het invoeren van de Avondklok, bepaalt de overheid ook opeens wanneer mijn ex zijn kinderen naar huis moet brengen. Dat hij dus geen ‘vrije zondag’ heeft, maar moet opletten of het eten op tijd op tafel staat, de spullen op tijd zijn gepakt en iedereen op tijd in de auto zit. Allemaal niet een onoverkomelijk probleem, want we zijn allemaal gezond en realiseren ons dat terdege, toch drukt het wel op je ‘relaxte zondag’ en op je humeur. Want met pubers in huis is “opschieten” niet iets vanzelfsprekends en kan het behoorlijke discussies uitlokken.

Daarnaast als de kinderen zijn afgezet, moet de terugreis van een uur ook nog aanvaard worden. Dus gezellig even het weekend bespreken met een kop koffie is er niet meer bij de komende weken. “Misschien kunnen ze een keer op maandag terugkomen nu ze toch online lessen volgen?”, stel ik voor. Dit idee gaan ze dit weekend met z’n drieën bespreken.

Boete riskeren

Begrijp me goed, we gaan het doen, we klagen niet en we houden ons heel goed aan de regels. Maar het feit dat je weer een regel moet toepassen, terwijl je er voor elkaar al zoveel hebt opgesteld, maakt dat je er weer even op gewezen wordt dat een heel kleine beslissing voor sommige gezinnen best grote gevolgen hebben. En dan heb ik het niet over ons, ik ben gezegend met een ex-lief die nu m’n beste vriend is. Je zal maar niet samen aan de keukentafel kunnen zitten en dit kunnen bespreken … dan is er toch één die inlevert en de avondklok enorm vervloekt.

De Rijksoverheid maakt geen uitzondering voor ouders die hun kind naar de andere ouder brengen als de avondklok is ingegaan. De kosten voor een boete bedraagt dan gewoon €95,-. per persoon ouder dan 12 jaar.

Count your blessings & stay safe
Marieska

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.