“Mama, waarom gaan mensen dood?”, zo word ik wakker gemaakt door mijn jongste. Een zware vraag op de vroege morgen, maar niet zo gek dat de vraag komt. Oude opa is pas geleden overleden en dat heeft indruk gemaakt. Ik neem kleine man in bed en knuffel hem. “Ma-am, waarom?”. “Omdat alles wat leeft een keertje dood gaat lieverd”, leg ik uit. “Dat vind ik stom”, bromt kleine man. “Als jij dood gaat, zal ik heel verdrietig zijn”. Ik hou mijn jongste stevig vast en denk … … “ik wil helemaal niet dat je verdrietig wordt”.

Je wensen vastleggen

Het gesprek met mijn zoon heeft me aan het denken gezet. Natuurlijk is hij verdrietig als ik kom te overlijden. Logisch en onvermijdelijk. Dat verdriet kan ik nooit wegnemen. Dat maakt dat ik de verantwoordelijkheid van het ‘hier zijn’ serieus neem. Ik mag niet wegvallen. Ik moet er immers voor ze zijn. Als single-mama drukt die wetenschap nog harder op mijn schouders. Vragen als: ‘wat gaat er met ze gebeuren als ik er niet meer ben’ en ‘hoe voorkom ik zo veel mogelijk verdriet’ maken dat ik het onderwerp niet onder de tafel kan schuiven. Het heeft er voor gezorgd dat ik mijn wensen heb vastgelegd. Je moet er toch niet aan denken dat ze na mijn wegvallen ook nog eens in een gat vallen van onwetendheid en onzekerheid. Nee, het is mijn taak als ouder om dingen waar je liever niet over nadenkt goed te regelen. Je weet immers nooit wanneer je nabestaanden je dankbaar zullen zijn.

Een paar dagen later besluit ik met alle drie mijn kinderen rond de tafel te gaan zitten en het moeilijke onderwerp van de dood aan te gaan. Het onderwerp is dan wel ongemakkelijk, maar moet geen onderwerp zijn dat je ontwijkt. Het is immers wel iets dat bij het leven hoort en hoeveel ik ook van ze hou; ik kan en wil ze niet afschermen voor het echte leven.

Dochterlief heeft er al een duidelijke kijk op met haar 13 jaar. Ze heeft er zelfs al over nagedacht hoe ze begraven wil worden. Wel is ze benieuwd hoe het gaat als ik veel te vroeg weg kom te vallen. Ik leg haar uit dat haar papa en ik daar afspraken over hebben gemaakt en dat ze een voogd heeft voor als we er beiden niet meer zijn. “Tante toch?”, vraagt ze. Op mijn instemming lijkt ze opgelucht adem te halen. “Dat vind ik wel fijn mama, tante kent me heel goed”. De jongens vinden het gesprek minder leuk. Zoon van 10 ontloopt het gesprek door te stellen: “maar je gaat gewoon niet dood hoor!” Het is voor hem te moeilijk. Toch vindt hij het uiteindelijk fijn om te horen dat je kan kiezen hoe je begraven wilt worden. Daar gaat hij over nadenken besluit hij. “Gaan we dan nu weer iets leuks doen?”, beëindigd de kleinste van 5 het gesprek. “Ik ga gewoon heel oud worden”.

Waar moet je aan denken bij het regelen van je uitvaart?

 • Heb je een goede uitvaartverzekering of zet je spaargeld opzij

  Het lijkt nog zo ver weg, maar het is heel belangrijk om na te denken over je uitvaart. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden. Wil je hen opzadelen met financiële stress in deze verdrietige tijd? Een uitvaartverzekering kan deze stress wegnemen. Voordeel hiervan is dat na het overlijden veel zaken door de uitvaarder worden geregeld. Deze voorbereiding zorgt voor orde, rust en een beetje steun.

  Liever geen vaste verzekering? Je kan natuurlijk ook geld opzij zetten op een spaarrekening speciaal voor dit moment. Houd er wel rekening mee dat een uitvaart gemiddeld €7.000,- kost. Daarnaast moet je wel zelf vastleggen wat je wensen zijn en iemand hiervan op de hoogte stellen.

 • Wat zijn jouw wensen voor je eigen uitvaart

  Het is geen leuk onderwerp, maar wel belangrijk om een keer over na te denken. Als je je wensen niet vastlegt, weet niemand hoe jij je uitvaart wilt. Daarnaast geeft het de nabestaanden onnodige stress als ze in tijd waarin het verdriet bovenaan staat, zich druk moeten maken over wat jouw wensen zouden zijn geweest. Dit kan naast onnodige stress ook voor vervelende confrontaties zorgen als niet alle nabestaanden op één lijn zitten.

  Je kan je wensen zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat je wensen in de loop der tijd veranderen. Het is verstandig om na een aantal jaren je ‘wensen’ aan te passen naar je huidige smaak.

 • Weet jij wie je niet wilt uitnodigen?

  Het klinkt een beetje cru, maar als je zeker weet dat je bepaalde mensen niet op je uitvaart wilt uitnodigen dan is het verstandig dit vast te leggen. Dit om verwarring onder de nabestaanden te voorkomen.

 • Vertel je nabestaanden over je wensen

  Het is een beetje een vreemd onderwerp om aan te snijden tijdens een verjaardag, maar het is wel verstandig om diegene die dicht bij je staan te laten weten wat je wensen zijn en dat je ze hebt vastgelegd. Zorg dat je nabestaanden weten waar jij je papieren hebt opgeborgen. Dit voorkomt stress en een zoektocht.

overlijden verzekering monuta te vroeg begrafenis
Bron: Pixabay

Wist je dat?

 • 70 procent van de Nederlanders zijn uitvaart niet schriftelijk heeft vastgelegd?
 • Mensen meestal wel weten hoe hun uitvaart er uit moet komen te zien?
 • In Nederland cremeren populairder is dan begraven?
 • Maar 5% van de Nederlands zijn of haar lichaam aan de wetenschap ter beschikking stelt?
 • Veel nabestaanden achterblijven met een schuldgevoel of vervelende gevoelens als ze geen afscheid hebben genomen van een dierbare
 • Bijna de helft van de ouders gesprekken met hun kinderen over overlijden uit de weg gaat
 • 6 op de 10 Nederlanders hoopt op voldoende tijd voor afscheid bij overlijden
 • 40% van de Nederlanders niet weet wat de wensen van hun ouders zijn in geval van overlijden

 

Dit zijn resultaten uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van landelijk uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta.2108 Nederlanders van 25 jaar en ouder zijn ondervraagd.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: