Wat vond ik het een verademing: de dag dat mijn twee oudsten alleen op de fiets naar school gingen en ook weer zelf thuis kwamen. Verlost was ik van het schoolplein. Het plein waar ik uren (nutteloos) heb staan wachten in weer en wind. Alleen de tijd gaat snel en ondertussen gaat de jongste ook naar de basisschool en sta ik weer netjes elke dag 2 keer te wachten. Eerlijk? Ik kijk er niet naar uit. 9 redenen waarom het schoolplein niet mijn favoriete ‘hangplek’ is.

 1. Wortel te schieten

  Als je wil weten hoe het voelt om wortel te schieten, dan moet je voor de grap eens op een schoolplein gaan staan. Je staat er altijd te vroeg (of te laat, maar op tijd ben je nooit) en dan begint het wachten op de bel. Waarna het een eeuwigheid duurt voordat ze allemaal hun jas, tas en spullen bij elkaar hebben en het schoolplein op komen lopen. Ondertussen weet jij precies hoe ‘wortel schieten’ voelt.

 2. De adem van de tijd

  Sinds de kinderen naar school gaan, weet ik ook wat ‘tijd’ precies is. Niks flexibel. Elke dag heeft hetzelfde patroon en daar kan niet van afgeweken worden. Je hele dag is opgebouwd rondom de schoolbel. De tijd vergeten is uitsloten. Iets waar ik sowieso niet zo goed in ben. De keren dat ik me rot schrik van de klok zijn niet meer op 1 hand te tellen. De adrenaline giert door je lijf als je ziet dat de bel over zeker vijf minuten gaat. Het verhit het schoolplein oprennen is voor mij dan ook zeker een sport geworden.
  schoolplein hangplek moeder love4kidz love4momz

 3. Groepjesvorming

  Het schoolplein is een klas in het klein. Dus ook hier zijn er de – door mij gehate – groepjes . Niet alleen groepjes van mama’s van kinderen uit dezelfde klas. Het schoolplein blijkt een afspiegeling van de maatschappij  te zijn … dus de groepjesvorming gaat op basis van kleding, opleiding, interesse en hoe cool je bent. Wil je geen eenzame wachter worden (zie punt 9) dan is het zaak om uit te vinden bij welke groep je hoort of wilt horen. Alsof je zelf terug bent op school.

 4. Kritische blikken

De kritische blikken, je voelt ze in je rug prikken wanneer je weer eens te laat het schoolplein oprent omdat je afspraak uitliep of  je in een outfit loopt waarmee je duidelijk ‘buiten de groep valt’. Yep, ook op het schoolplein is er een bepaalde dress- en gedragscode. Deze varieert per school, maar als je je er niet aan conformeert zal je onherroepelijk de kritische blik in no time herkennen.

 1. Jan Joker

  Het Jan Jokeren vind ik wellicht nog de vervelendste van het hele schoolplein.  Hoe veel tijd heb ik ondertussen ‘verspild’ aan een ritje naar het plein om na ‘te lang’ wachten te horen: “mag ik bij …. …. Spelen?” Ahhhhh! En dan vertrek je weer onverrichte zaken naar huis om met de tijd in je vizier – want je moet ze ook weer ophalen – alleen een thee-koekje-moment in te lassen.

 2. Gevaarlijke ballen

  Voetballen op het schoolplein. Ik vind het een vreselijk iets. Hoewel ik begrijp dat door het te verbieden ik klink als een ‘zeiksluif’. Toch komt het regelmatig voor dat ik een hard geschoten bal moet ontwijken. Tijdens zonnige dagen is het helemaal een uitdaging om niet geraakt te worden. Een verbod zal overigens niet helpen, want naast ballen, zijn er ondertussen ook voldoende stuntsteps, fietsen en skateboards om je te laten struikelen.

 3. Haast, Haast Haast

  Haast kan niet op het schoolplein. Hoewel je de hele dag je horloge nodig hebt om er op tijd te verschijnen, lijkt de tijd op het schoolplein opeens niet meer te bestaan. Het is mij tot op heden nog nooit gelukt om binnen een ‘normale’ tijd weer in de auto op weg naar huis te zitten. Gesprekje met de juf, ouders die iets willen vragen, kinderen die een afspraak willen plannen. Er is altijd wel iets waardoor je opgehouden wordt. Je moet een zekere rust hebben om het schoolplein aan te kunnen. Die rust beheers ik nog steeds niet.

 4. Het Weer

Een schoolplein in Nederland verandert vele maanden van het jaar in een plein vol plassen. Kinderen vinden dit geweldig. Vaker wel dan niet komen ze thuis met doorweekte schoenen. “Leuk mam, ik heb lekker in de plassen gestampt” … “Ja heerlijk met je suède schoenen schat!” Naast alle plassen die nooit lijken te verdwijnen, lijkt het ook alsof in de wolken een wekkertje standaard op ‘Regen om half 4’ staat. Geloof me, als het regent, dan is het altijd tussen 3 en 4. Heerlijk, nat regenen is mijn hobby. Yess

 1. De eenzame wachter

Zeker in de eerste maanden van mijn schoolplein carrière was ik een Eenzame Wachter. Niet per definitie vervelend, maar ik heb me wel vaak genoeg als een ‘daar-sta-je-dan’ gevoeld. Uit verveling en om niet op te vallen begin ik dan maar te bellen.schoolplein hangplek moeder love4kidz love4momz

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: