47 redenen waarom de zomervakantie voor mama’s bestaat

Een zomervakantie is niet alleen 6 weken fulltime aan de slag met de kinderen. Het kan voor mama’s ook echt een periode van rust en ontspanning zijn. Okay, misschien niet helemaal 6 weken en niet totale ontspanning. Maar je kan er wel van genieten … echt. Hoewel je hier na 6 weken wellicht anders over denkt, wil ik je toch een paar redenen geven waarom een zomervakantie voor mama’s bestaat. 47 redenen!

 1. Tijd voor klusjes
  Yess, eindelijk heb ik de tijd om klusjes om en rond het huis te doen. Dingen die al veel te lang zijn blijven liggen zoals die lijsten die aan de muur moeten of de verfbeurt in het toilet, maar ook opruimen van kasten en lades zijn voor mij een favoriete bezigheid in een vakantie.
 2. Geen wekker
  Eindelijk kunnen we op vakantie zonder rekening te houden met schooldagen, sportverplichtingen en andere clubs. Alle verplichtingen liggen op z’n gat de komende 6 weken en daar gaan we van genieten!
 3. Ad hoc dingen doen
  Naast die hoognodige we-gaan-op-vakantie, is er nu ook onbeperkt tijd om leuke dingen te doen. Dingen die we ad hoc verzinnen. Heerlijk.
 4. Auto uitmesten (zie het als schattenjacht)
  We hebben eindelijk tijd om de auto eens goed uit te mesten. Nog veel leuker, de kinderen hebben tijd zat om deze – niet zo favoriete klusjes – uit te voeren voor een heitje voor een karweitje. Wij blij, zij blij.
 5. Verplichte afspraken met tijd
  Alle tijd om de kapper of tandarts te bezoeken zonder dat het snel-snel er tussendoor moet of er schooltijd verloren gaat.
 6. Verhuizen
  Verhuizen! Mijn ouders planden hun verhuizing in de zomervakantie. Zo hebben kinderen een afgesloten schooljaar en beginnen ze fris net als iedereen aan een andere school. Daarnaast is er tijd genoeg om lekker te wennen aan het nieuwe huis en rustig je plekje te vinden.
 7. Buiten zijn
  Het is dan wel nat in Nederland, toch zijn de zomermaanden de lekkerste maanden van het jaar. Ideaal dus om lekker buiten te zijn.
 8. Afspraken (ook leuk met kinderen)
  Tijd om af te spreken met vriendinnen! Je zit niet aan de verplichte bedtijden vast. Je kan dus iets langer blijven (ook met kinderen)
 9. Lezen
  Meer tijd om te lezen. Eindelijk heb ik tijd om de boeken die ik opgespaard heb dit jaar te gaan lezen.
 10. Spelletjes spelen
  De kinderen hebben in een vakantie veel meer tijd voor hobbies en creatieve en sportieve uitspattingen. Zo speelden wij vorige zomer opeens elke avond badminton en pakte dochterlief de hobby boogschieten op
 11. Hobbies uit het stof halen
  Eindelijk tijd voor mijn eigen hobbies. Probeer je gezinsleden te enthousiasmeren door er leuke momenten samen van te maken.
 12. Speeldates
  Vriendjes en vriendinnetjes die niet op dezelfde school zitten, krijgen nu meer tijd en ruimte om te komen spelen.
 13. Kamp!
  Ik zeg niks
 14. Frambozen of bramen plukken
  Hoe leuk leuk is het om een avondwandeling te maken en onderweg te zoeken naar frambozen en bramen. Zelfs in de stad kun je die vinden.
 15. Festivals bezoeken
  Er zijn genoeg festivals (ook voor mama’s) die de moeite waard zijn om te bezoeken.
  Update: pre-corona tijd was dit een leuke tip. Nu zal een festival bezoeken meer stress opleveren dan rust. Snel naar nr 16.
 16. Sunday Market
  Een marktje bezoeken en dan vooral een Sunday Market waar je lekker kan rondneuzen en relaxen. Een fijn zondagmiddag uitstapje. Let wel op de drukte en of je afstand kan bewaren.
 17. Zwemmen
  Hoewel je nu in veel zwembaden met een tijdslot zit, kan je met een beetje moeite wel een plekje veroveren in het zwembad. Heerlijk even niks. De kinderen in het water en jij aan de rand met een boekje. Kindjes nog niet oud genoeg? Echt, het spelen in een pierenbadje is ontzettend leuk als je even alles wat je eigenlijk zou willen naast je neerlegt. Het is vakantie: je hoeft niets.
 18. IJsje halen
  De favoriet bij ons thuis. Zomaar na het eten naar een ijssalon wandelen en een ijsje kopen. Deze tijdens de wandeling terug opeten.
 19. Logeren
  Als logeren bij opa en/of oma nog niet kan … kijk dan eens of er geen nichtjes en neefjes, vriendjes of vriendinnetjes zijn die niet gezellig willen logeren. Het zorgt ervoor dat jij ook even tijd voor jezelf hebt, want als kinderen eenmaal een speelmaatje hebben, hoef jij niet meer op de grond liggen om te legoën. Hoewel? Hoe erg is dat nu eigenlijk?
 20. Varen met een boot
  Huur een bootje en vaar een dagje gezellig met z’n allen over het water. Je ziet van alles. Versnaperingen mee, schepnetjes, hengeltjes, badeentjes aan een touw in de tas en je hebt een super leuke dag. Kom je gelijk toe aan die pagina’s leesvoer van nr 9.
 21. Laat opblijven
  Oké, niet altijd mijn favoriet, want je bent gelijk een deel van je avond kwijt, maar hoe leuk zijn de gesprekken die je in het donker kan voeren. Lekker laat opblijven met z’n allen en urenlang praten over wat we allemaal meegemaakt hebben het afgelopen jaar
 22. Buitenhaard aan
  De buitenhaard kan aan en tot diep in de nacht genieten. Drankje en hapje erbij en voor de koude avonden een lekker dekentje. Natuurlijk kan het ook met een vuurkorf, vuurschaal of tafel met kaarsen … Het gaat om het behaaglijk samen zijn.
 23. Vliegers maken
  Vliegers maken en deze testen op het strand of in een weiland. Zorg wel voor wind, want anders is het een beetje een sneu als de vlieger blijft liggen.
 24. Loomen
  Loomen blijft een leuke bezigheid in de zomer. Ik hou dan ook altijd een doos met elastiekjes achter de hand om op een verveel-vakantie-dag tevoorschijn te toveren. Zeker als vakantie tijdverdrijf. Hij zit standaard in onze vakantie uitrusting.
 25. Samen op vakantie
  Samen op vakantie gaan en genieten van het feit dat we als een gezin samen zijn. Een beetje een raar samen-samengesteld gezin in mijn geval. Maar hey! Het is wel mijn samen-samengesteld gezin en misschien genieten we juist wel extra van het ‘samen’ zijn.
 26. In de hangmat
  Eindelijk, eindelijk de hangmat uitproberen waar we de hele winter al smachtend naar zitten te kijken.
 27. Geen stress
  Of het nu regent of niet, elke dag biedt een nieuwe mogelijkheid om leuke dingen te doen. Zonder gehaast of stress. Go with the flow. Doe je horloge af en laat de dag bepalen hoe het verloopt.
 28. Luisterboeken
  Luisterboeken luisteren en heerlijk genieten. Zeker bij lange autoritten zijn deze audio boeken ideaal om de verveling buiten de deur te houden. En je hebt altijd tijd om te luisteren, toch?
 29. Geen school
  Herinneringen hebben niets met school te maken. 6 weken lang
 30. Vissen
  Eindelijk kunnen de hengels uit de kast en gaan de kinderen vissen. Een simpel hengeltje zorgt al voor heel veel plezier.
 31. Fietsen
  Veel te laat nog een fietstochtje maken met z’n allen. Mooie zonsondergangen spotten of gekke wolken ontdekken.
 32. Opladen
  Je letterlijk opladen voor een nieuw jaar. Dat doe je niet alleen door je helemaal te ontspannen en niks te doen. Dat doe je vooral door te kijken wat je hebt en te investeren in wat dicht bij je staat. Het kost alleen een beetje tijd …
 33. Een bucketlist
  Een bucketlist maken met je kinderen en deze proberen af te werken voor het eind van de zomer

Waarom we echt een zomervakantie nodig hebben

 1. Uitslapen
  Gewoon lekker lang opblijven en je geen zorgen te maken over de volgende ochtend, want dan slapen we gewoon uit. Iets dat mijn pubers heel erg fijn vinden.
 2. Geen keurslijf
  Kinderen komen helemaal bij en gooien het keurslijf van school van zich af.
 3. Niets doen
  Ik vind even helemaal niets hoeven, moeten en doen heerlijk. Gewoon een dag beleven zoals hij komt
 4. Geen moeten
  Mijn kinderen vinden even helemaal niets hoeven, moeten en doen heerlijk
 5. Krant lezen
  Ik vind de krant lezen ’s ochtends echt een cadeautje. Koffie, krantje, stilte … … “oké boomer” hoor ik vanaf de bank
 6. Geen politieagent spelen
  Heerlijk die ochtenden waarin ik rustig op gang kan komen, zonder als een politieagent iedereen aan het opjagen ben. Ze mogen net iets meer waardoor ik ze niet op de huid hoef te zitten. Dit geeft al heel veel ontspanning
 7. Opruimen wanneer ik wil
  Ik kan opruimen wanneer ik wil en vooral niet in het weekend of ‘s avonds omdat dat normaal gesproken mijn enige ‘vrije’ tijd is.
 8. Geen School app
  Ik krijg geen appjes meer van school waarin planningen, ideeën, verplichtingen en agenda’s staan.
 9. Klusjes doen
  In mijn eigen tempo de klusjes die een jaar zijn blijven liggen afhandelen en afvinken. Ik maak altijd een to-do lijstje met haalbare klusjes voor de zomervakantie. Deze vink ik af en langzaam aan zie ik door de bomen het bos.
 10. Uitrusten
  We gaan uitgerust aan een nieuw schooljaar beginnen. Dat kan alleen maar als je lichamelijk en geestelijk bent uitgerust. Lukken sommige plannen niet? No worries … dan neem je ze mee voor een volgende keer. Probeer echt te on-stressen door dingen los te laten.
 11. Schoolspullen kopen
  Alle tijd om de leukste schoolspullen bij elkaar te verzamelen voor het nieuwe jaar.
 12. Uitkijken naar een nieuwe schooljaar
  Het verlangen naar een nieuw schooljaar, de spanning van het leren van nieuwe dingen

Posted by

Ik ben Marieska (46). Mama van drie prachtige kindjes. Verliefd op de ware. Schrijver in hart en nieren. Nieuwsgierig naar het leven. Jij ook? Ga dan samen met mij op zoek naar je eigen stijl in ouderschap, fashion, lifestyle en meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.