“Waarom willen mensen kamperen?” Ik vraag me dit al jaren af. Hiermee bedoel ik niet het moderne ‘glamping’. Deze luxe manier van kamperen heb ik jaren geleden al omarmd. Nee, ik bedoel het echte kamperen in tent of caravan. Ik zie er de lol niet van in. Waarom zou je na maanden van hard werken je geld stoppen in drie weken geen enkele luxe of voorziening. Die paar weken vrij wil je toch gewoon helemaal niet denken aan afwassen, wc-rollen en koken op een 1-pits-gasfles … toch?

Een rondje bij diverse vrienden die ik bestempel als die-hard kampeerders doet echter een heftige discussie ontvlammen. Volgens hen zie ik het helemaal niet goed en wegen de voordelen vele malen hoger op tegen de minimale nadelen. En het blijft niet bij een kleine discussie tussen goede vrienden. In no-time zit mijn mailbox vol met de meest prachtige verhalen over hoe kamperen in het hart zit … als je je zelf er aan overgeeft. Met andere woorden: kamperen is the bomb.

Alle mails doorgelezen besluit ik een top tien te maken van alle punten die vrienden en vriendinnen hebben opgeschreven. Misschien overtuig ik mezelf zo wel. Uiteindelijk kom ik tot de ultieme ‘waarom kamperen leuk is’ – top 11.

11 redenen waarom kamperen leuk is

 1. Het kan last minute

  Ben je op zoek naar een last minute vakantie, dan is de kans heel groot dat je nog op een camping terecht kan. Zeker als je je eigen tent of caravan bij je hebt. Er zijn zelfs hele websites waar je voor een last minute kampeervakantie terecht kan.

 2. Het ultieme onthaasten

  Tijdens een kampeervakantie kom je helemaal tot rust. Het is het ultieme onthaasten, want je hoeft helemaal niks. Doe je horloge af en vergeet de tijd. Geniet van de omgeving, het weer en elkaar. Op een camping kom je tot rust, want alle elementen die je stress geven zijn thuis gebleven.

 3. Back to Basic to da max

  Tijdens een kampeervakantie ga je terug naar de basic. Je komt helemaal terug bij de basis. Je hebt geen luxe en uiteindelijk blijkt dat je die ook niet nodig hebt om het gezellig en leuk te hebben. Geen overdaad aan keuzes: wat moet je aan, wat ga je doen, wie moet je bellen. Je hebt minder,  dus minder keuze. Even helemaal terug naar de basis. Dat is niet alleen heerlijk, maar ook heel goed voor je.

 4. Even helemaal offline

  Nergens is het zo gemakkelijk om offline te gaan, dan op een camping. Immers er is niets waarvoor je op je telefoon moet kijken. Je hebt geen computer, tablet, televisie in je standaard uitrusting en het blijkt: je hebt ze ook niet nodig. Niet als je op kampeervakantie bent tenminste. Op geen enkele andere plek kan je zo goed offline zijn als op een camping. En offline gaan is heel gezond (zo nu en dan).

 5. Midden in de natuur

  Een camping vind je meestal niet midden in de stad. Daar heb je hotels en appartementen. Een camping vind je in de natuur: het bos, het strand, de bergen. Op een camping kom je tot rust in de natuur. Elke ochtend lekker je tent uit en met je voeten in het zand en genieten van de omgeving. Door de weinige luxe ben je veel meer één met de natuur. Het leven op een camping speelt zich voornamelijk buiten af en dat maakt dat je je daar ook bewuster van wordt. Zonsopgang, zonsondergang, zon, regen en wind … je zit er midden in.
  kamperen met kinderen tent love4kidz love4momz

 6. Goedkope vakantie

  Een kampeervakantie is – over het algemeen – goedkoper dan een vakantie in hotel, vakantiehuis of appartement. Hierdoor ligt je verplichting en verwachting ook lager en ben je dus een stuk relaxter als je op de plek van bestemming bent aangekomen. Want het geld dat je bespaart kun je steken in leuke uitstapjes en heerlijk eten.

 7. Aangewezen op elkaar

  Eerlijk is eerlijk op een camping zijn de accommodaties niet zo ruim als op een vakantiepark. Maar dit nadeel werkt ook als een groot voordeel: je bent veel meer op elkaar aangewezen. Samenwerken en tot elkaar komen als gezin is onvermijdelijk. In een hotel ga je niet zo snel spelletjes spelen. Een camping is de ideale locatie om samen rond een tafel spelletjes te spelen, verhalen te vertellen en samen dingen te ondernemen.

 8. Gezelligheid en sociaal contact

  Op een camping als altijd reuring. Op jezelf zijn en geen menselijk contact is onmogelijk. Er lopen altijd mensen voorbij en je hebt natuurlijk buren. Hierdoor ontstaan er leuke contacten en wellicht vriendschappen voor het leven. Ben je niet zo van het verzamelen van contacten? Zelfs dan kan je niet ontkennen dat een camping staat voor gezelligheid. Zeker in de zomervakantie zijn er altijd animatie teams en activiteiten die zorgen voor gezelligheid.

 9. Koken in de buitenlucht

  Koken doe je op de camping in de buitenlucht. En als je toch de mogelijkheid hebt om binnen je prakkie te maken, dan is het op de camping veel gebruikelijker dan thuis om dit buiten op te eten. Niet alleen omdat je binnen veel minder ruimte hebt dan thuis is het ook heel gezellig om met z’n allen in de buitenlucht je maaltijden op te eten.

 10. Geweldig voor de kinderen

  Ben je nog niet om wat kamperen betreft? In alle mails die ik ontving met argumenten, stak 1 argument met kop en schouders boven alles uit. “Voor kinderen is kamperen geweldig” om daarna te volgen met “Je hebt geen kind aan kinderen op een camping.  Ze gaan helemaal hun eigen gang en je komt helemaal aan jezelf toe”. Eindelijk tijd om die boeken eens te lezen die je al zo lang hebt liggen. Een boek lezen in de buitenlucht zonder gestoord te worden. Wat een droom.
  kamperen met kinderen tent love4kidz love4momz

 11. Het kan altijd

  Kamperen is niet aan een jaargetijde gebonden. Je kan altijd ergens je ‘kamp’ op slaan. Kies je in de herfst of winter liever voor een caravan of stacaravan? Toch ben je wel in de natuur en kan je genieten van het buitenleven. Zo kom je nog dichter bij de natuur en ervaar je het ‘op vakantie zijn’ to the max.

Na het doorlezen van bovenstaande lijstje verdwijnen langzaam mijn vooroordelen als sneeuw voor de zon. Wellicht moet ik toch een keer mijn hotelkamer, vakantiehuis en glamping-tent uitkomen om te ervaren hoe het kamperen echt is. Toevallig zoeken we nog een zomervakantiebestemming.

Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: