Ken je dat? Het zenuwachtig open maken van de envelop bij het ontvangen van de jaar nota van je energieleverancier. Dat je elke keer hoopt dat je iets terug krijgt in plaats van zo’n nare bijbetaling. Elk jaar maak ik er een sport van om het maandbedrag te kunnen verlagen. Heerlijk als dit aan het eind van het jaar gelukt is. Hoe? Hieronder geef ik je een aantal tips waar je op kan letten voor een positief energieverbruik.

Het is een onderdeel van je vaste lasten. Je kan er niet omheen: de energie. Of je er nu blij van wordt of niet, wil je een beetje comfortabel wonen, dan zal je toch moeten stoken. Dat dit energie verbruiken op heel veel verschillende manieren kan, dat heb ik na zoveel jaren op mezelf wonen en diverse woningen gehad te hebben wel gemerkt. Het ene huis was duidelijk meer geïsoleerd als het andere. Toch ligt het lot van je energierekening niet alleen in de handen van je huis. Ook zelf kun je actief meewerken aan een verlaging van je energierekening, zonder gelijk in de kou te zitten.

Geloof me, ik ben een echte koukleum. Het liefst zet ik de thermostaat op 21 en zit ik met mijn rug tegen de verwarming aan. Dit betekende voorheen dat ik standaard een hoge energierekening had, want stoken doe je niet gratis natuurlijk. Nadat onze maandelijkse energienota redelijk omhoog schoot, en hierdoor mijn hartslag ook, besloot ik eens te gaan kijken naar ons verbruik van energie. Wat bleek? We deden maar wat. Alsof het allemaal gratis werd geleverd. Tijd voor een speurtocht naar besparingsmogelijkheden en een goed gesprek met de overige huisgenoten. We zouden dit jaar de energieleverancier eens een poepie laten ruiken; op besparingsgebied dan.

Na een avondje goed brainstormen samen leverde al snel een aantal goede acties op. Al deze tips hebben we toegepast en wat schetste onze verbazing: na een jaar kregen we niet alleen een paar honderd euro terug. Ons maand bedrag werd ook aanzienlijk verlaagd. Missie geslaagd! Welke tips wij hebben gebruikt lees je hieronder …

10 Energie besparing tips

  1. Vergelijk je energieleverancier met andere leveranciers

Ga je echt voor de besparing dan is de eerste tip natuurlijk: bekijk het aanbod van andere energieleveranciers. Je energie vergelijken is heel verstandig, want er zijn tegenwoordig zoveel aanbieders dat je er goed aan doet om eens rond te kijken. Er zijn websites waar je heel gemakkelijk je maandbedrag kan controleren. Maak er gebruik van en zo kan je vele euro’s besparen op je eind nota.

  1. Thermostaat lager

Makkelijkste tip om energie te besparen is om gewoonweg de thermostaat lager te zetten. Bij een vaste temperatuur van 19 in plaats van 20 graden bespaar je al heel veel euro’s in verbruik. Een graad lager betekent 6% besparing op je energie.

Voor een koukleum als ik is het lager zetten van de thermostaat echt een crime. Ik geef eerlijk toe, dat ik hier echt aan heb moeten wennen. Maar de aanschaf van een dik vest deed wonderen. Ideaal om snel over je kleding aan te trekken en de kou buiten te sluiten. Zo voorkom ik dat het lager zetten van de thermostaat een vervelende tip is.

  1. Zorg voor vrije verwarming

Zorg dat je meubels niet voor de warmtebron staat. Ook gordijnen moet je niet voor een verwarming hangen. Hierdoor blijft de warmte achter de gordijnen en meubels hangen terwijl je er wel voor betaalt. Korte gordijnen die boven een verwarming hangen zijn ideaal. Toch liever lange gordijnen? Laat ze dan – wanneer gesloten – achter de verwarming langs lopen. Zo zorg je ervoor dat de warmte uit de verwarming ook daadwerkelijk de kamer / ruimte verwarmt.

energieverbruik besparing tips energie budget

  1. Niet tussendoor bij stoken / slimme meter

Het moment dat ik de thermostaat standaard op 19 graden zette, merkte ik de eerste tijd dat ik zo nu en dan de thermostaat hoger zette. Eventjes maar. Een minuut of 20 op 21 graden en dan terug. Heel slecht! Door aan je thermostaat te draaien verander je niet alleen de warmte in je huis continu en blijf je het dus koud houden. Ook verbruik je in de paar minuten extra veel energie. Probeer – als je de thermostaat hebt ingesteld – hier van af te blijven.

Een slimme meter is hierbij een uitkomst. Een slimme meter is een digitale energiemeter die automatisch de meterstanden doorgeeft aan je netbeheerder. De meter geeft inzicht in je energieverbruik. Zo kun je snel zien waar je grootste verbruik zit en dit aanpassen. Door je slimme meter aan je pc te koppelen kun je met diverse programma’s zien hoe je slimmer met je energie om kan gaan. Energievergelijking is daarbij verstandig omdat je zo kan zien welke aanbieder het beste voordeel heeft en precies biedt waar jij behoefte aan hebt. Daarnaast hoef je je meterstanden niet meer door te geven. Dit gaat allemaal automatisch.

  1. Korter douchen

Beperk het douchen tot 5 minuten en je bespaart naast water ook nog energie. Ideaal dus om je rekening te verlagen. Wist je dat met het 1 minuut korter douchen je al 8 liter water bespaart?

Nog een weetje: door gebruik te maken van een spaardouchekop en een besparingskop op je toilet ongeveer 50% bespaart op je water- en energieverbruik? Zeker het overwegen waard dus. Kort douchen is zeker een goede tip. Daarnaast kan je ook nog samen douchen met partner of kinderen. Dit bespaart tijd een water. Daarnaast is het gezellig en kan je het moment gebruiken om de dag door te nemen.

energieverbruik besparing tips energie budget
Bron: Pixabay
  1. Was in het weekend of ’s avonds

Een heel bekende tip is natuurlijk het wassen in de daluren. Zo bespaar je op je hoog tarief. Doe je was dan ook bij voorkeur na elf uur of in het weekend. Ook op de droger bespaar je zo veel energie kosten.

Zorg er daarnaast voor de dat wasmachine en droger vol zit. Hou hierbij in acht dat te vol niet goed is, want dan lost je wasmiddel niet goed op. Maar een volledig wasprogramma draaien voor een trommel die voor een kwart gevuld is, is zonde van de energie en dus het geld.

  1. Was op 30-40 graden in plaatst 50-60 

Standaard was ik mijn wassen op 40 of 60 graden. Beddengoed en handdoeken zelfs op 90. Maar welke temperatuur is nu eigenlijk verstandig en wordt het – naast dat ik bespaar – ook schoon? Op deze vraag wilde ik graag antwoord voor ik besloot om mijn wassen op een lagere temperatuur te wassen. Wat blijkt?

Wasgoed dat licht vuil is, kan prima op 30 graden schoon worden. Wasmiddelen zijn tegenwoordig heel goed werkzaam op lagere temperaturen. Zo bespaar je niet alleen energie en water, maar ook in je portemonnee.

Heb je vieze was, dan kan je deze het beste op 40 graden wassen. Behandel grote vlekken (je weet wel de dagelijkse knoei- en speelvlekken) nog even voor met een vlekkenmiddel.

60 graden is vooral voor het hygiënische schoon. Denk hierbij aan sokken, ondergoed, handdoeken en beddengoed. Bij 60 graden wordt alles schoon en bacterie vrij. Zeker bij een huisstofmijt allergie is dit wel aan te raden.

energieverbruik besparing tips energie budget
Bron: Pixabay
  1. Plaats tochtstrippen op deuren en ramen

Ramen en deuren zijn energievreters. Zeker als er koude lucht langs naar binnen komt. Zorg dat je deze tocht tegengaat door het plaatsen van tochtstrippen op deuren en ramen.

  1. Maak gebruik van led-lampen

Door het gebruik van led-lampen kun je veel geld en energie besparen. Het argument dat led verlichting geen mooi licht geeft is ondertussen achterhaalt. Led-verlichting is er in heel veel soorten en maten. De aanschaf prijs is wel iets hoger dan bij normale peertjes. Maar ze gaan langer mee en ze verbruiken veel minder stroom. Een verstandige investering dus.

  1. Zet apparaten niet op stand-by

Hoeveel apparaten staan er tegenwoordig op de stand-by functie? Tel maar eens na, je zal er van schrikken. Deze stand-by functie betekent dat het apparaat wel stroom ‘vreet’, maar niet gebruikt wordt. Hoewel het natuurlijk maar een klein beetje is in vergelijking met als je het apparaat aan zet, is het wel verspilling. Zorg dus dat je apparaten ‘uit’ zet.

Daarnaast is het verstandig om opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact te halen. Niet alleen hebben ze zo geen functie, maar ze kunnen wel voor kortsluiting en dus brand zorgen.

energieverbruik besparing tips energie budget
Bron: Pixabay
Author

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: